Podignite nivo estrogena na prirodan način

Podignite nivo estrogena na prirodan način

 

Otežano funkcionisanje mokraćne bešike, pad koncentracije, depresija, razdražljivost, nervoza, samo su neki od simptoma koje izaziva manjak ženskog polnog hormona

Estrogen deluje u sinergiji s progesteronom i predstavlja čuvara vitalnih funkcija i zdravlja žene u reproduktivnom periodu, a prestanak lučenja ovog hormona uzrokuje određene tegobe. Pad nivoa estrogena karakterističan je za menopauzu, što je ranije obuhvatalo period oko 50. godine života, dok danas, nažalost, pod uticajem zagađenja, loše ishrane i stresa, rani klimakterijum pogađa sve mlađe žene, pa čak i one u tridesetim godinama života.

Osnovna funkcija

Jedan od glavnih čuvara tečnosti u ljudskom tkivu, estrogen ključan je za kontrolu formiranja i delovanja kolagena, osnovnog strukturnog molekula koji gradi sva potporna ljudska tkiva, kosti i hrskavicu. Nedostatak vode osnovni je uzročnik degeneracije kolagena u kasnijoj životnoj dobi, upravo zbog opadanja nivoa estrogena. Druga nezaobilazna funkcija estrogena jeste kontrola kompletnog seksualnog razvoja žene: tokom puberteta utiče na formiranje sekundarnih polnih karakteristika i od tada pa sve do menopauze, ima posebnu ulogu u hormonalnom statusu žene. Estrogen dominira prvom fazom menstrualnog (hormonalnog) ciklusa, a progesteron drugom, upravo zato da bi ženu pripremio za trudnoću. Ovaj hormon, takođe, štiti i krvne sudove.

Simptomi deficita

Manjak estrogena odgovoran je za najveći broj tegoba i simptoma sa kojima se suočavaju žene u menopauzi, a neki od znakova jesu talasi vrućine (valunzi), otežano funkcionisanje mokraćne bešike, suvoća vagine, dekoncentracija, depresija, razdražljivost, nervoza, smanjenje seksualne želje, nesanica.

Moguće posledice

Kao posledica nedovoljnog lučenja estrogena mogu da se jave bolovi u kostima, mišićima, zglobovima, kasnije i osteoporoza, odnosno smanjenje gustine kostiju, zbog čega raste rizik od preloma kostiju. Takođe, dolazi do promena na krvnim sudovima koji ubrzano stare: ateroskleroza (nagomilavanje masnoća na zidovima krvnih sudova) brzo napreduje, dovodi do sužavanja krvnih sudova i posledičnih varijacija u visini krvnog pritiska.

Zato neke žene koje nikad nisu patile od visokog pritiska, odjednom imaju oscilacije, Osnovna funkcija Jedan od glavnih čuvara tečnosti u ljudskom tkivu, estrogen ključan je za kontrolu formiranja i delovanja kolagena, osnovnog strukturnog molekula koji gradi sva potporna ljudska tkiva, kosti i hrskavicu. Nedostatak vode osnovni je uzročnik degeneracije kolagena u kasnijoj životnoj dobi, upravo zbog opadanja nivoa estrogena. Druga nezaobilazna funkcija estrogena jeste kontrola kompletnog seksualnog razvoja žene: tokom puberteta utiče na formiranje sekundarnih polnih a sve to zajedno povećava rizik od infarkta.

Može li hrana ublažiti nedostatak estrogena u menopauzi? Naučnici su dokazali da konzumiranje soje i lanenog semena stimuliše lučenje estrogena kod žena u postmenopauzi. Neke studije otkrile su da do povećanja estrogenske aktivnosti dolazi nakon unošenja obe ove namirnice. Ispitanice u ovoj studiji dve nedelje jele su sojino brašno, laneno seme i klice crvene deteline, koje takođe spadaju u prirodne izvore ovog hormona. Treba naglasiti da jedino sojini proizvodi sa visokim sadržajem proteina imaju estrogensku aktivnost, a to su zrna ove mahunarke, tofu, sojino mleko i tempeh, ali to ne važi za sos i ulje od soje.

I voće podiže estrogen

Neki naučnici su dokazali da namirnice bogate borom znatno povećavaju nivo estrogena kod žena u postmenopauzi, onoliko koliko se to postiže i preparatima koji sadrže ovaj hormon, jer bor, kako se čini, deluje tako što podiže nivo steroidnih hormona u krvi. Ovim mineralom bogato je voće, naročito jabuke, kruške, grožđe, urme, suvo grožđe i breskve, a ima ga i u mahunarkama, jezgrastom voću i medu. Učesnice u studiji jele su dve jabuke i 100 grama kikirikija dnevno.

Fitoestrogeni

Crvena detelina

Budući da sadrži izoflavone, crvena detelina koristi se decenijama kao lek za ublažavanje simptoma menopauze i važi za odličnu prirodnu alternativu tradicionalnoj hormonskoj terapiji. Pored toga, zauzima važno mesto u širokoj lepezi lekovitih biljaka koje se koriste u terapiji mnogih bolesti. Preparati na bazi crvene deteline pomažu u otklanjanju neprijatnih tegoba kao što su valunzi, nesanica, pojačano znojenje i nervoze. Takođe, regulišu nivo holesterola, štite srce i krvne sudove, čuvaju strukturu kože i sluzokože, smanjuju rizik od nastanka osteoporoze, usporavaju starenje, što je sve usko povezano sa smanjenjem funkcije jajnika, odnosno deficitom estrogena.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close