LEKOVITO BILJE I ZDRAVLJE

LEKOVITO BILJE I ZDRAVLJE

 

 

Upotreba biljaka kao prirodnih lekova za lečenje mnogih lakših tegoba i jačanje imuniteta predstavlja verovatno najstariji oblik medicine. Iako je vema pogodno za kućnu upotrebu i samolečenje, ipak je bolje zatražiti stručni savet osoba koje se profesionalno bave biljnom medicinom (naravno, proverite da li osoba od koje tražite savet ima potrebne kvalifikacije).

Imajte u vidu da lekovito bilje ima svojstva pravih lekova – neke od njih možete uzimati u velikim količinama a druge ne smete nikako. Ako želite da se sami bavite skupljanjem bilja, najbolje je da to učite od iskusne osobe. Nemojte upotrebljavati neku biljku ako niste potpuno sigurni da ste je tačno prepoznali.

Upozorenje:

 • Aktivni sastojci koji se nalaze u lekovitom bilju mogu biti štetni ako se uzimaju u velikim količinama. Pridržavajte se uptstva o jačini i dozi, a ako imate bilo kakve nedoumice obratite se lekaru koji poznaje lekovito bilje.
 • Ako lekove nabavljate u slobodnoj prodaji, pridržavajte se uputstva navedenog na pakovanju.
 • Nemojte uzimati ljekovito bilje u kombinaciji sa konvencionalnim lekovima bez odobrenja lekara.
 • Uvek se posavetujte sa lekarom pre nego što počnete da uzimate lekovito bilje: ako od bilo čega bolujete, ako ste trudni odnosno ako dojite, ako ste stariji od 70 godina i slabog ste zdravlja.
 • Za decu mlađu od 16 godina neophodna je konsultacija sa lekarom radi određivanja pravilne doze.

Oralna upotreba

Biljke se na tradicionalan način upotrebljvaju u vidu čajeva. Postoje dve vrste biljnih čajeva: oparak i odvarak. Oparak je čaj napravljen od lišća ili cvetova biljke koji se preliju ključalom vodom. Odvarak se pravi od tvrdih ili drvenastih delova biljke kao što su kora, koren, semenke ili bobice. Da bi se iz tvrdih delova biljke izvukli lekoviti sastojci, oni moraju neko vreme da vriju na tihoj vatri.
Uobičajena količina za odrasle je jedna šolja tri puta na dan, starijim osobama je dovoljna i polovina te količine dok deci mlađoj od 16 godina ne bi trebalo davati biljne čajeve bez stručnog saveta.

Priprema oparka
Priprema se kao i običan čaj, možete skuvati veću količinu ili samo za jednu šolju.

 • Za veću količinu: pola litra ključale vode prelijte preko 30 grama sušene ili 60 grama sveže biljke. Poklopiti i ostaviti da odstoji 5 do 10 minuta, procediti i sipati u šolju.
 • Za jednu šolju: kašičicu sušene ili dve kašičice sveže biljke preliti ključalom vodom, ostaviti poklopljno da odstoji 5 minuta, procediti i popiti.

Priprema odvarka
Tvrde delove biljke kuvati na tihoj vatri.

 • U pola litra vode stavite 30 grama biljke i ostavite da tiho vri barem 15 minuta.
 • Procediti.
 • Dodati malo vode da bi se nadomestila količina koja je tokom kuvanja isparila.

Mnoge biljke se u prodaji mogu naći u obliku tableta, kapsula ili tinktura (alkoholni ekstrakt). Pridržavajte se uputstva za upotrebu navedenog na pakovanju, a počnite od najmanje doze.

Spoljašnja upotreba

U ovu svrhu upotrebljavaju se različite biljne kreme, losioni i drugi proizvodi. Ovakvi biljni preparati su pogodni u slučaju hitne potrebe, npr. pružanje prve pomoći. Ako ih sami pripremate, imaćete bolju kontrolu nad sastojcima, dok neke biljne preparate i ne možete nabaviti u prodavnicama.

Biljne kupke
Blagotvorno delovanje biljaka na organizam najlakše se postiže upotrebom billjnih kupki.

 • Okačite platnenu vrećicu sa svežim ili sušenim biljem ispod slavine dok punite kadu.
 • Priprema biljne kupke za ruke ili noge: u činiju vrele vode dodajte jak biljni oparak ili odvarak, od jedne ili više biljaka. Držite ruke ili noge potopljene dok se voda ne ohladi.

Inhalacija
Za inhalaciju se može upotrebiti sveže ili sušeno bilje. Nakon što ste u keramičkoj ili staklenoj posudi pripremili jak biljni oparak, peškirom pokrijte glavu i udišite paru.

Oblozi
Biljni oblozi su korisni kod ublažavanja glavobolje, snižavanja temperature, smirenje upale, pri lečenju modrica i uganuća.

 • Potopite čist komad tkanine u jak oparak ili odvarak (u zavisnosti od preporuke, može biti vruć ili hladan) ili u razređenu tinkturu
 • Višak tečnosti iscedite, a tkaninu omotajte oko obolelog mesta.
 • U slučaju potrebe, ponoviti postupak.

Topli melemi
Melmi spravljeni na biljnoj bazi (od svežeg ili sušenog bilja) se uglavnom upotrebljavaju za izvlačenje gnoja iz čireva i bubuljica, ali i za ublažavanje nervnih ili mišićnih bolova.

 • Sitno iseckano bilje prelijte sa malo vode, tek toliko da ga prekrije i zagrejte do ključanja.
 • Dobijenu biljnu smesu stavite između dva parčeta gaze i dok je toplo položite na obolelo mesto. Pričvrstite oblog pamučnim zavojem koji ćete učvrstiti sigurnosnom iglom ili flasterom.
 • Da bi melem ostao topao upotrebite termofor
 • Zameniti melem kada se ohladi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close