Naučnici su otkrili da jedan cvet može da pomogne u borbi protiv raka: I on raste u baštama širom Srbije

 

U mnogim zemljama širom sveta ovaj cvet je simbol nade u borbi protiv kancera, ali sada naučnici kažu da bi baš ovaj čest stanovnik mnogih bašta mogao da igra mnogo konkretniju ulogu u borbi protiv kancera. Reč je o narcisu.

NIJE SAMO UKRAS, IMA I MNOGO VAŽNIJU SVRHUFOTO: PROFIMEDIA

Naime, istraživanje sprovedeno u belgijskom Université libre de Bruxelles ukazalo je bi alkalodi iz narcisa mogao da blokira proizvodnju proteina koje tumori koriste da bi rasli što više.

POGLEDAJTE KOJE VRSTE VOĆA I POVRĆA IMAJU ANTIKANCEROGENA DEJSTVA:

Sorti_antikancerogeno_voce_povrce_vesti_blic_safe_sto

 

U pitanju je alkaloid hemantamin, terapeutski molekul prirodnog porekla. U grupu ovakvih molekula spadaju i morfijum, kinin i efedrin. Ovaj alkaloid podstiče stabilizaciju proteina pa bi, ukoliko dodatna istraživanja to potvrde, mogao da eliminiše ćelije tumora time što bi ih vezao uz ribozome odgovorne za sintezu proteina.

I lep i lekovit
I LEP I LEKOVITFOTO: PROFIMEDIA

I sami naučnici kažu da je otkriće sjajno, ali da je tek u začetku i da će morati još mnogo da se istražuje dok ne budu sasvim sigurni kako će uključiti narcis u borbu protiv raka.

Pritom i upozoravaju da, ukoliko bi vam palo na pamet da samostalno pokušate da koristite narcis u zdravstvene svrhe, razmislite još jednom – ako njegovu stabljiku žvaćete i jedete, dolazi do osipa i nesvestice.(newatlas.com)

 

Izvor: https://zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close