Zdrave domaće žele bombone

Zdrave domaće žele bombone

 

Kada se vratimo iz vrtića Andrej David i Lenka obavezno jedu voće, svi vole voće i to mi je baš drago. Lepo vreme je počelo i znam da ako idemo odmah u šetnju posle vrtića moram im doneti bar po jednu bananu. Ako imam vemena iseckam jabuku ili krušku, međutim to voće koje nosim sa sobom mi ponekad predstavlja problem jer ništa sem tvrdih voćki ne možemo da jedemo napolju a da ne bude komplikovano za čišćenje ili da se u potpunosti ne isflekamo.

U traganju za rešenjem naišla sam na jedan recept za gumene bombone od voća koji mi se delimično svideo pa sam pokušala neke sastojke da promenim i učinim sve zdravijom varijantom. Ako želite da imate takoreći prenosivo voće u bomboni evo recept kako da to i napravite, ova količina vam je dovoljna za 20-ak bombona:

  • Šolja jagoda i vode
  • Želatin
  • Limun
  • Modle

Jagode možete sveže ili zamrznute samo ih ostavite napolju da malo odmeknu. Izmiksajte sve u mikseru a zatim sve prebacite u posudu pa stavite na šporet. Uključite na srednju jačinu i dodajte limun. Limun dodajete po ukusu ali otprilike pola limuna je neka mera koja daje fin ukus. Limun možete naravno da i izostavite ali ukus je slabiji u tom slučaju i nema vitamina C koji dolazi sa njim 🙂 Dok se zagreva dodajte dve kesice želatina i sve mešajte dok se gustin u potpunosti ne sjedini i ne ostanu nikakve grudvice. Ovo sve traje tri do pet minuta tako da ste brzo gotovi 🙂

Uzmite modle i sipajte smesu u njih. U slučaju da modle nemate ili ne želite da ih kupujete prebacite samo u ravnu posudu pa posle možete iseći kockice. Kada sve sipate potrebno je da stavite u zamrzivač na 25 minuta. Posle toga su spremne za probu.

Mojoj deci su se ove domaće žele bombone svidela a i mi stariji smo ih smazali jako brzo. Ovakav način primpreme je odličan za put ili odlazak u parkić. Spakujete ih u kesicu ili teglicu i uvek ima nešto slatko da se gricne. Moram napomenuti da ovo možete upotrebiti i umesto slatkiša jer kao što znate ako pratite blog, pokušavam da Andrej David i Lenka jedu što manje preprađenog šećera i ako već treba da se zaslade da to bude neka zdravija varijanta u koju bar znam šta se nalazi.

Žele bombone možete napraviti i od drugog voća poput pomoranđže, limuna, malina i td. Nadam se da vam se svideo recept i da ćete probati i sami da napravite. Javite utiske. 🙂

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close