Majska ruža – čisti krv i umiruje nerve

Majska ruža – čisti krv i umiruje nerve

 

Latice očaravajućeg mirisa sadrže aktivne materije koje podstiču bolji rad žlezda i drenažu.

Latice ruža oduvek su korišćene u narodnoj medicini jer su im zbog očaravajućeg mirisa često pripisivana lekovita svojstva. Verovalo se da ružina vodica ima afrodizijačko dejstvo, da leči kožne i venerične bolesti, pre svega sifilis i lepru, i štiti od kuge. Danas znamo da eterična ulja iz pojedinih vrsta ruže nisu toliko svemoćna, ali da imaju izvesne terapijske vrednosti, te da mogu pomoći u slučaju mnogih stanja, pre svega problema s mekim tkivima (koža, sluzokoža, vezivna tkiva…) i nervima.

Treba znati da se najviše koncentracije aktivnih materija nalaze u vrsti Rosa gallica, iliti majska ruža – stara sorta koja se i danas namenski uzgaja za proizvodnju eteričnih ulja. Grm majske ruže izgledom podseća na hibridnu dekorativnu ružu (čajevka), ali njen roze ili purpurnocrveni cvet nije tako bogat. Osim što ima daleko manje latica, one su kraće, tanje i nisu toliko uvijene i dekorativne.

Branje i čuvanje ruže

Latice majske ruže prikupljaju se u junu, pre nego što se cvetovi potpuno otvore, a cvetovi se beru po lepom i suvom vremenu, jer je tada koncentracija korisnih eteričnih ulja najveća. Latice ne treba da se kidaju, već se svaki cvet pažljivo otvara i svaka se odvaja u mestu gde se spaja s čašicom. Treba ih sušiti na sobnoj temperaturi, u hladovini, na blagoj promaji, a čuvati u hermetički zatvorenim posudama, kako bi se sačuvale sve korisne materije.

Osim što se uzgajaju kao ukrasna vrsta, majske ruže se gaje i plantažno, za proizvodnju etarskih ulja. Treba koristiti latice organski gajene ruže, koja raste dalje od puta, a ruže gajene u blizini bosiljka imaju viši sadržaj korisnih ulja.

Ruža i zdravlje

Čaj od latica ruže preporučuje se kao sredstvo za čišćenje krvi, budući da podstiče bolji rad jetre. Aktivne materije opuštaju meka tkiva, što pokreće drenažu i izlučivanje žlezda, pa se ovaj napitak koristi u slučaju žutice, preobilne menstruacije, nesvestice, vrtoglavice i glavobolje. Latice ruže veoma su korisne i kao sredstvo za jačanje srca i nerava. Dokazano je i blago umirujuće dejstvo, pa se etarska ulja od latica ruže koriste u aromaterapiji.
Ružin cvet prepun je tanina, materije koja je dobar antiseptik i predstavlja prirodni aromatični tonik sa snažnim delovanjem na sluzokožu i ožiljačno tkivo. Međutim, ove najlekovitije komponente veoma su gorke, pa se latice obično koriste za spravljanje ružinog meda, sirupa i vodice za ispiranje grla i ždrela. Zbog velike količine šećera, ovo nisu idealni prirodni lekovi, pa pomoć treba tražiti u kombinacijama koje sadrže prirodne zaslađivače ili mešavinama s biljkama koje mogu da ublaže gorčinu, kakve su majčina dušica, bosiljak ili lavanda.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close