Kremisimo torta

Sastojci 
Za bele patišpanje:
  • 10 belanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 kašike sirćeta
  • 8 kašika griza
Za braon patišpanje:
  • 8 jaja
  • 8 kašika šećera
  • 2 kašike kakaoa
  • 2 kašike brašna
  • 6 kašika rendane čokolade
Za fil:
  • 10 žumanaca
  • 10 kašika šećera
  • 2 margarina
  • 400 g šećera u prahu
  • 200 g kvalitetnije crne čokolade
  • 200 g kvalitetnije bele čokolade
  • 1 čaša kisele pavlake
  • 200 g mlevenog pečenog lešnika
Za drugi fil:
  • 500 g šlag krema
  • 5 dl hladne mineralne vode
Priprema
1

Prvo pripremiti bele kore. Umutiti dobro 5 belanaca sa 5 kašika šećera u čvrst šam. Dodati kašiku sirćeta i na kraju 4 kašike griza. Promešati kašikom pa smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 150 stepeni oko 20 minuta. Napraviti još jednu koru od preostalog navedenog materijala.

2

Fil: Umutiti žumanca sa 10 kašika šećera pa staviti fil da se skuva na pari. Skuvan fil ostaviti da se ohladi dok pripremate braon kore.

3

Braon kora: Umutiti 4 jaja sa 4 kašike šećera dok se šećer ne istopi. Dodati kašiku kakaoa i kašiku brašna, promešati varjačom i na kraju dodati 3 kašike rendane čokolade. Smesu izliti u pleh obložen papirom za pečenje i peći koru na 180 stepeni oko 15 minuta. Od preostalog materijala napraviti još jednu koru.

4

Drugi fila: Umutiti 100 g šlag krema sa 1 dl mineralne vode. Razraditi 2 margarina sa 400 g šećera u prahu i dodati ohladjenim žumancima. Dodati umućen šlag krem i čašu kisele pavlake. Podeliti smesu na dva dela. Otopiti posebno belu i posebno črnu čokoladu na pari. Dodati otopljene čokolade, crnu u jednu smesu, a belu u drugu smesu sa žumancima. Umutiti preostalih 400 g šlag krema sa 4 dl mineralne vode.

5

Redosled filovanja: braon kora – žuti fil – posuti mlevenim lešnicima – umućen šlag – bela kora – braon fil – posuti mlevenim lešnicima – umućen šlag krem i tako dok se ne potroše kore i filovi. Tortu po želji dekorisati ostatkom umućenog šlag krema.

Savet
Savet:

Torta je veoma ukusna. Cvrsta je i pogodna za dekorisanje fondanom.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *