DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE GRAĐANIMA KOJI ŽELE DA SE TETOVIRAJU NA ĆIRILICI

DRŽAVA DAJE SUBVENCIJE GRAĐANIMA KOJI ŽELE DA SE TETOVIRAJU NA ĆIRILICI

Građani istetovirani na ćirilici imaće prvenstvo na šalterima organa državne uprave

BEOGRAD, 31. jul 2018, (Njuz) – Svi punoletni građani Srbije koji nameravaju da na svom telu istetoviraju natpis na ćiriličnom pismu, ubuduće mogu da očekuju subvencije države u vrednosti od 20.000 dinara, potvrđeno je Njuzu iz Ministarstva kulture.

Kako je objašnjeno ova mera deo je napora države da očuva tradicionalno srpsko pismo kao deo našeg nacionalnog identiteta.

– Primetili smo da veliki broj mladih na svom telu tetovira izreke na kineskom i latinskom jeziku, pa smo pomislili, zašto naša omladina ne bi tetovirala srpske narodne poslovice na srpskom tradicionalnom pismu, koje spada u jedno od najlepših na svetu? Zašto na primer na latinskom tetovirati “Amor vincit omnia”, kad na srpskom može “Не стоји кућа на земљи него на жени“? Građani istetovirani na ćirilici imaće prvenstvo na šalterima organa državne uprave, kao i prilikom plaćanju u bankama, poštama i na kasama najvećih trgovinskih lanaca. Državnu granicu i rampe za plaćanje putarine na autoputevima prolaziće bez dužih zadržavanja – kaže ministar Vladan Vukosavljević, koji je pre nekoliko dana Vladi predložio osnivanje Saveta za očuvanje ćirilice.

Procedura za dobijanje subvencija biće maksmalno pojednostavljena, građanin koji želi da istetovira neki natpis na ćirlici dobiće vaučer u vrednosti od 20.000 dinara, sa kojim će otići do svog izabranog tattoo-majstora i platiti uslugu.

– Na vaučere imaju pravo i građani koji žele da naprave ispravke i sa latinične tetovaže pređu na ćiriličnu. To posebno važi za muškarce koji bi da na primer natpis “JNA Varaždin 1978.“ preprave u “Војска Србије, Варварин 2018.“ или “Volim te Zorice“ u “Волим те Горице“… – objašnjava ministar Vukosavljević.

Država se građanima neće mešati u izbor slova za ćirilične natpise, ali je nezvanično istaknuto da bi najbolje bilo da se odluče za “Miroslavljevo jevanđelje“, kao naš najstariji i najlepši font.

 

 

Izvor: www.njuz.net

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close