Rode donele i jasle i vrtić

Rode donele i jasle i vrtić

Velika Krsna jedno je od retkih sela u Srbiji koje se može pohvaliti sve većim brojem mladih bračnih parova i rođenih beba

VELIKA Krsna jedno je od retkih sela u Srbiji koje se može pohvaliti sve većim brojem mladih bračnih parova i rođenih beba. Od septembra, ovo mesto dobiće jasle i vrtić. Reagujući na zahtev meštana, juče je počela adaptacija dela prostora u Osnovnoj školi „Bisa Simić“, koji će biti preuređen za smeštaj mališana od jaslenog do preškolskog uzrasta. Radovi bi trebalo da budu završeni za mesec dana.

Inicijativu za otvaranje vrtića, meštani su podneli predškolskoj ustanovi, koja ju je prosledila Opštini i Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu. Nadležni su brzo reagovali, obezbedili sredstva, raspisali tender, izabrali izvođača i majstori su se uselili u učionice. Novac za adaptaciju obezbedila je Opština, dok će Grad finansirati opremanje prostorija nameštajem i didaktičkim materijalom, kao i plate zaposlenih.

– Vrednost radova je 1,1 milion dinara, a rok za završetak 30 dana – kaže Vladan Glišić, predsednik Opštine Mladenovac. – Biće adaptirane dve učionice od po 50 kvadrata, kabinet za biologiju, veliki hodnik i toaleti, ukupne površine oko 150

kvadrata. U kabinetu za biologiju biće smeštena distributivna kuhinja, koja će služiti za prijem i serviranje hrane, a imaće i poseban ulaz.

U školi su za potrebe smeštaja dece koja pohađaju obavezni pripremni predškolski program već bile sređene dve učionice koje će se, takođe, nalaziti u sklopu budućeg vrtića. Tako će mališani boraviti u četiri učionice u školi, u grupama od po 25 dece, kako je propisano pravilnikom.

– Ovo je selo gde se deca rađaju i snajke dolaze – kaže Jovana Ilić, direktor PU „Jelica Obradović“. – Reč je o obrazovanim mladim bračnim parovima, koji se bave poljoprivredom ili imaju posao u Mladenovcu i Beogradu. U periodu od 2013. do 2017. godine, rođeno je približno 120 mališana, što je za seoske prilike solidan broj dece.

Selo Velika Krsna ima oko 3.500 stanovnika, osnovnu školu i predškolsku grupu u okviru škole, u koju je prošle radne godine išlo 16 predškolaca dok će ih u septembru biti 34. Mesto je udaljeno oko 15 kilometara od Mladenovca, gde roditelji vode decu u vrtić, a ima i onih koji su upisani u vrtiće u Beogradu.

PLANOVI

– U Mladenovcu radi pet vrtića sa 1.200 dece, a ni nakon žalbenog postupka mesta nije bilo za oko 60 mališana i oni će biti prioritet – kaže Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu. – Škola „Bisa Simić“, u koju su išli samo predškolci, u septembru otvara vrata i vrtićkim grupama, a postoji i mogućnost nadogradnje objekta „Sunce“ čime bi se mogla ukinuti ili smanjiti lista čekanja.

 

Izvor:novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close