Zašto mala posekotina od papira može da izazove pravu agoniju?

Zašto mala posekotina od papira može da izazove pravu agoniju?

Posekotinu koju vam je napravio papir, morate odmah oprati sapunom i vodom da biste izbegli infekcije

Kad se posečete papirom, to se desi iznenada i usred nekog zadatka, a pošto je posekotina mala, obično nastavljate sa svojim zadatkom. U prvih nekoliko trenutka nećete osetiti ništa, ali se oštar bol može povećati kasnije. Bol može biti toliko jak pa je u stanju da izazove pravu agoniju.

Fizički, bol od posekotine papirom, nastaje iz različitih razloga. Ove posekotine se obično javljaju na delovima tela koji su najosetljiviji, kao što su prsti, usne ili jezik. Nervne mreže ovih delova tela mogu da stvore osećaj pritiska, toplote, hladnoće i bola. Mozak čak ima i specijalizovane oblasti za primanje signala koji dolaze iz ovih delova tela. Izuzetna osetljivost koja se nalazi u prstima, usnama i na jeziku, čini ove povrede još bolnijima nego što jesu.

Ove visoko osetljive oblasti su dodatno osetljive zbog toga što ih koristite tokom čitavog dana, pa posekotine dodatno time povređujete. Dubina rane koja nastaje od papira je savršena za izlaganje tkiva nekim infekcijama.

Kako zaustaviti bol od posekotine papirom?

Postoji nekoliko praktičnih načina kako da smanjite bol koji nastaje zbog posekotine papirom. Prvo, operite sapunom i vodom. Ovo će smanjiti šanse za infekciju i brzo će ublažiti bol koji osećate. Nastalu ranu učvrstite zavojem, tako ćete je zaštititi od povređivanja, otvaranja rane i infekcija. Iako su fizički efekti posekotina od papira mali, mogu da pričine veliki bol, ali ne postoje nikakva naučna istraživanja o njima.

Posekotine od papira mogu da vam ukažu na lošu koordinacija tela, jer uglavnom nastaju onda kad vam pokreti nisu bili koordinisani (lizanje koverte, cepkanje papira, otvaranje poklona i slično).

 

 

Telegraf.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close