ZEMLJA MENJA POLOVE? Nešto se čudno dešava sa Zemljinim magnetnim poljem!

ZEMLJA MENJA POLOVE? Nešto se čudno dešava sa Zemljinim magnetnim poljem!

Ukoliko se ostvare pretpostavke iz najnovijeg istraživanja, zbog dramatičnog slabljenja Zemljinog magnetnog pola, može doći do zamene Severnog i Južnog pola.

Za sada ne znamo kako će to da utiče na naše živote, a ni da li će život uošte biti moguć.

Nešto se čudno dešava ispod Afrike – nepoznata anomalija slabi Zemljino magnetno polje. A naučnici su potvrdili da se ovaj poremećaj dešava u sklopu promena, koje se dešavaju zadnjih 1000 godina.

Zemljino magnetno polje nas štiti od Sunčevih vetrova i kosmičke radijacije, a bez njega život na našoj planeti ne bi bio moguć. Zato ova anomalija, koja utiče na slabljenje našeg zaštitnog polja, izaziva veliku zabrinutost u naučnim krugovima. Ukoliko značajno oslabi, delovi planete iznad kojih će biti najslabije će biti izloženi kosmičkoj radijaciji, a ona će uništiti svaki život na površini u tom delu.

A zamena polova je pojava koja se već dešavala u istoriji naše planete. Zadnjih 20 miliona godina, zamena polova se dešavala na svakih 200.000 do 300.000 godina. Poslednji put se desila pre 780.000 godina, a zamalo pre 40.000 godina. Još uvek niko ne može da predvidi kad bi ova zamena mogla da se desi.

Region u kom se dešava najveća anomalija koja intrigira naučnike je od Čilea do Zimbabvea, a tu anomaliju nazivaju Južnoatlanska anomalija. Tu je magnetno polje toliko oslabilo, da predstavlja opasnost za satelite da nadleću taj deo, pošto kosmičko zraćenje može uticati na svu elektroniku u njima i tako poremetiti njihov rad. A dokazano je da se slabljenje već nekoliko puta dešavalo u ovom regionu i postoji obrazac po kome se ponavlja.

Sad je otkriveno da se nešto neobično dešava omotaču Zemljinog gvozdenog jezgra ispod samog afričkog kontinenta, i da to utiče na celo magnetno polje naše planete. Ali niko iz naučne zajednice ne može da predvidi šta će se dešavati u bliskoj budućnosti i koliko će to imati uticaj na život svih živih bića na planeti.

 

Izvor:republika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close