Devojčica boluje od bolesti toliko retke da NEMA NI IME

Devojčica boluje od bolesti toliko retke da NEMA NI IME

Kejti Renfro rođena je sa retkim genetskim poremećajem koji je toliko redak da doktori godinama ne uspevaju da joj uspostave pravu dijagnozu.

Sudbinu devetogodišnje devojčice iz Velike Britanije niko ne može da predvidi. Još pre rođenja dijagnostikovana joj je makroencefalija, poremećaj rasta koji karakteriše preterani rast mozga.

Doktori kažu da ova dijagnoza ne objašnjava druge simptome koje Kejti ima i zato je njena bolest toliko retka da nema ni ime, zbog čega razmatraju da je nazovu baš po Kejti.

Njena majka Endži čeka na kompletnu dijagnozu još od dana kada se Kejti rodila.

– U šestom mesecu trudnoće saznala sam da će moja beba imati makroencefaliju. Na porođaju se sećam njenog malog tela koje je izgledalo kao da su na njega prikačena dva grejpfruta – kaže Kejtina mama.

Osim džinovskih obraza, Kejti ima i sporedne simptome koji uključuju napade kada ne može da hoda ni priča, a hranu uzima preko slamčice.

– Od rođenja, Kejti je imala operaciju na mozgu, izvađeni su joj krajnici, smanjili su joj uvo, jezik i obraze nekoliko puta, a iz glave su joj izvadili dve ciste – kaže Endži.

Kejti ide u školu za decu ometenu u razvoju, ali sposobna je da radi na kompjuteru i uključi se u program nastave.

Kejtino stanje i dalje ne može da se identifikuje, pa je zato i njena budućnost prilično neizvesna.

 

Izvor: www.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close