Novi Pazar je jedini grad u Srbiji gde muškarci i žene ne mogu zajedno na bazen: Podela važi i za decu!

Novi Pazar je jedini grad u Srbiji gde muškarci i žene ne mogu zajedno na bazen: Podela važi i za decu!

Novi Pazar jedini je grad u Srbiji u kome postoje odvojeni termini na bazenima za muškarce i za žene. Odvojeni termini osim na bazenima postoje i u teretanama.

Pa tako muškarci na gradskom bazenu mogu da se kupaju svakog dana od 10 do 15 i od 17 do 19 sati, a jedini ženski termin je po najvećoj vrućini od 15 do 17 časova i muškarcima je tada strogo zabranjen ulazak.

Ovakav raspored termina i odvajanje muškaraca i žena uveden je poslednjih 15 godina, kada su se, kako tvrde upućeni, pojavile vehabije u Novom Pazaru.

– Sećam se da smo kao deca svi zajedno išli na bazen. Doduše, ovo je tradicionalna sredina, pa žene nikada nisu ni išle na bazen, ali devojčice i devojke jesu zajedno sa dečacima. To nam je bila jedina prilika da vidimo oskudno odevene devojke jer ih na ulicama nije bilo – iskreno priča Novopazarac Suad Martinović (45), koji i dalje redovno dolazi na bazen.

Razdvajanje termina je zaživelo i na drugim bazenima u okolini grada i u privatnim spa-centrima.

– Pokušali smo da imamo porodične i zajedničke termine, ali nije nam se isplatilo i vratili smo se na muške i ženske termine. Za sada to funkcioniše dobro, a ženama smo izašli u susret i dozvolili da granica za dečake u ženskim terminima bude do 6 godina. Mnoge pokrivene žene su se bunile što dečaci dolaze na bazen u ženskom terminu – kažu u jednom spa-centru.

Novopazarke su podeljenih mišljenja, ali uglavnom su protiv ovakvih podela, jer je to učinjeno iz verskih razloga.

– Govore da hoće da razvijaju turizam, diče se i hvale banjama i spa-centrima, a kada recimo, dođe porodica iz Kraljeva, šokira se jer ne mogu zajedno da koriste sadržaje. Umesto da se razvijamo, mi se vraćamo u 16. vek. Gde da se zajedno kupaju majka i deca? – ljutito pita Amela Tandir (31).

U gradskoj upravi kažu da nisu oni ti koji treba da odlučuju kako će bazeni raditi i raspoređivati termine, jer u gradu postoji samo jedan olimpijski bazen, koji se poslednjih godina daje u zakup ugostiteljskim firmama.

 

Izvor: srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close