Moja ćerka je sa četiri godine dobila prvu menstruaciju. Trenutno je u menopauzi, a ima samo pet godina

Moja ćerka je sa četiri godine dobila prvu menstruaciju. Trenutno je u menopauzi, a ima samo pet godina

Imala je samo četiri godine kada je mama počela da primećuje da se sve jače oseća na znoj, a onda je primetila i da joj se pojavljuju bubuljice. Uzrok je zapanjio sve.

Petogodišnja Emili Dover i četvrtoj godini života ušla je u pubertet. Grudi su joj porasle i dobila je menstruaciju i sada, sa svega pet godina, ide na tretmane koji će joj telo dovesti u menopauzu.

Njena mama Tam (41) priseća se trenutka kada je njeno dete dobilo menstruaciju.

– Boleo ju je stomak i u jednom trenutku mislila je da se ukakila. Na gaćicama sam joj videla krv i bila sam van sebe. I sutradan je bilo krvi. Kasnije smo shvatili da je dobila menstruaciju, a jako je teško objasniti devojčici od četiri godine šta joj se dešava. Sada je vrlo stidljiva zbog toga što joj se telo toliko razlikuje od tela drugih devojčica – kaže Tam.

Kada se mala Emili rodila, ništa nije ukazivalo na to sa kakvim će se problemima susresti. Bila je potpuno zdrava i srećna beba, čak i sitnija od svojih braće i sestara. A onda je situacija počela da se menja i počela je da stalno plače i da ima problema sa spavanjem. Uz to, počela je rapidno da raste. Tako je sa četiri meseca bila veličine jednogodišnjeg deteta. Sa dve godine pojavile su joj se grudi i počela je da se oseća na znoj. Dve godine kasnije je dobila menstruaciju.

Lekari su joj konačno dijagnostikovali Adisonovu bolest, odnosno oboljenje kore nadbubrežne žlezde. Pored toga, boluje od kongenitalne adrenalne hiperplazije, ali i autizma.

– Emili je moje najmlađe dete. Drugo dvoje imaju 20 i 22 godine i potpuno su zdravi – kaže Tami, dodajući da su mnogo nevolja prošli dok nisu došli do dijagnoze – jer lekari su za njen neuobičajen skok u rastu govorili da je to jer su joj oba roditelja izuzetno visoka. Cistične akne su okarakterisali kao običan osip. Za svaki problem imali su odgovor, ali pogrešan.

Sada, kada znaju dijagnozu, Emili ide na tretmane kako bi ušla u menopauzu. Svaka injekcija hormonskog koktela košta oko 1,500 dolara, a posledice po zdravlje su užasne, jer će proći kroz sve kroz šta prolaze 50-godišnje žene.

Njeni roditelji otvorili su onlajn račun i zamolili sve ljude dobre volje da im pomognu sa ovim preskupim tretmanima…

– Užasno nam je samo kada pomislimo sa koliko će se nevolja susresti u narednim godinama. I sad, u vrtiću, redovno je vršnjaci maltretiraju jer je drugačija od ostalih, a ne smemo ni da pomislimo šta će se dešavati kada krene u osnovnu školu – zaključuje Tam.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close