ŠOK NA BEOGRADSKOJ KLINICI: Na abortus došla djevojčica od samo…

ŠOK NA BEOGRADSKOJ KLINICI: Na abortus došla djevojčica od samo…

Prema zvaničnim podacima Instituta za javno zdravlje, u Srbiji se godišnje izvrši oko 20.000 abortusa, ali nezvanični podaci pokazuju da je taj broj znatno veći i da dostiže i 150.000. Djevojčica od tek 12 godina je najmlađa pacijentkinja koja je u GAK Narodni front anedavno došla da abortira.

Na taj korak svake godine se odluči 16 000 trudnih maloljetnica u Srbiji. Da situacija bude gora, sve je veći broj onih koje rađaju sa 16 i manje godina. Četvrtina djevojaka iz Srbije postaje sek*ualno aktivno sa 16 i manje godina, pokazuje nedavno sprovedena studija o sek*ualnom ponašanju.

Kao i u većini zemalja svijeta, i u Srbiji raste učestalost sek*ualne aktivnosti u adolescenciji, što je djelimično uslovljeno ranijim tjelesnim sazrijevanjem, boljim uslovima života, ali i obilježjima savremene civilizacije uz koje idu veće individualne slobode, izmijenjeni partnerski odnosi, ali i slabljenje uloge porodice, piše Blic.

Naučno je dokazano da djevojke koje stupe u sek*ualne odnose prije 16 godine imaju dva puta veće šanse da obole od kancera. Posljedica rane sek*ualne aktivnosti je mnogo, ali mladi u Srbiji su toga jako malo svjesni. Najčešći izvori informisanja mladih o sek*u u Srbiji su vršnjaci, mediji i internet, a približno polovina roditelja ne razgovara sa svojom decom o sek*u.

Znanje mladih o kontracepciji i polno prenosivim bolestima je jako oskudno i opterećeno je nizom predrasuda zbog kojih oni radije koriste metod prekinutog snošaja umjesto kondoma ili kontraceptivne pilule.

Izvor: pitajneskitaj.club

1 KOMENTAR

comments user
Corrine Moisey

Someone essentially lend a hand to make severely articles I would state. This is the very first time I frequented your website page and up to now? I amazed with the research you made to create this particular submit amazing. Fantastic activity!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close