HEROJI, SRBIJA JE UZ VAS! Pored Dušana novu šansu za život dobilo još OSMORO MALIH BORACA

HEROJI, SRBIJA JE UZ VAS! Pored Dušana novu šansu za život dobilo još OSMORO MALIH BORACA

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku da uplati oko 250.000 evra (29.663.000 dinara) za lečenje osmoro bolesne dece: Anđela Janković (15), Petar Petrović (6), Filip Rikić (5), Petra Zarbool (7), Sloboda Ćuković (8), Andrija Janković (12), Martin Poša (16) i Mihajlo Grbić (10) sada kreću u svoju odlučujuću bitku.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, Ministarstvo zdravlja obezbedilo je i hitan sanitetski transport za dečaka Dušana Todorovića (4) uz pratnju medicinskog osoblja do bolnice u Španiji, dok su Fondacija „Podrži život“ i donatori uplatili sredstva na račun te zdravstvene ustanove.

Premijerka Ana Brnabić i članovi Vlade apelovali su da se građani najpre obrate Budžetskom fondu za lečenje oboljenja, stanja ili povreda koje se ne mogu uspešno lečiti u Srbiji, a koje je pri Ministarstvu zdravlja, s obzirom na to da ima dosta slučajeva da se novac za lečenje obolelih u inostranstvu traži mimo ove institucije.

Novac za spasonosno lečenje preostalih osmoro mališana juče je u toku dana legao na račune porodica, a neki od njih podelili su za „Blic“ neopisivu sreću koju su doživeli kada je njihova dugogodišnja agonija dobila jedan ovakav srećan epilog.

Srećne vesti da je novac za lečenje Filipa Rikića legao na račun dečaka i njegovu majku su dočekale u bolnici. Njegova tetka Slavica Koprić izjavila je za „Blic“ koliko su svi u porodici presrećni zbog novonastale situacije..

– Nekoliko sati pre vašeg poziva saznali smo iz fondacije „Podrži život“ da je novac legao na račun, ne samo za Filipa nego i za ostalu decu. Ne mogu da vam opišem neizmernu sreću koju svi u porodici osećamo. Uzbuđeni smo svi! Želim takođe ovom prilikom da podelim srećne vesti da su rađene kontrole i da su metastaze na Filipovom mozgu smanjene. Konzilijum odlučuje o svim našim daljim koracima, ali Filip je definitivno na boljem putu i svi se u porodici nadamo njegovom potpunom ozdravljenju i da će ova dijagnoza postati ružna prošlost – rekla je dečakova tetka Slavica Koprić.

Tijana Zarbool, majka devojčice Petre, čija je dijagnoza cerebralna paraliza, sa ushićenjem je podelila zahvalnost svima koji su doprineli da njena devojčica napokon dobije neophodnu pomoć.

– Ne mogu vam opisati koliko sam srećna. Hvala do neba svim ljudima dobre volje i čistog srca, hvala državi. Rekla sam Petri, tu je pored mene dok razgovaramo. Ne znam koliko ona može da razume sve ovo, ali mislim da oseća moju radost. Sada redom zovemo sve članove porodice da podelimo ove srećne vesti. Nadam se da će ubuduće biti ovakvih srećnih vesti više jer puno dece čeka na pomoć u Srbiji. Nije dovoljan samo jedan ovakav čin uzvišene dobrote, neophodan je kontinuitet – ističe za „Blic“ Tijana Zarbool.

Fondacija „Podrži život“ juče popodne objavila je na svom zvaničnom sajtu i tačne podatke o tome koliko je novca prikupljeno u humanitarnim akcijama prethodnih dana.

– Tokom akcije za malog Dušana Todorovića, od 6. septembra ukupno je prikupljeno 56.971.396 dinara – navodi se u izveštaju.

U njemu se, takođe, saopštava da će novac koji je uputila Vlada Srbije biti upućen za lečenje ukupno osmoro dece.

SERGEJ: NEOPHODNO SISTEMSKO REŠENJE

Vest o donaciji potvrdio je i Sergej Trifunović, osnivač Fondacije „Podrži život“.

– Vlada je uplatila novac. Jednokratna uplata tih 250.000 evra je fin i lep gest i oni će sigurno zapušiti neke rupe. To nije uopšte sporno i nisu mali novci. To će sada potkrepiti petoro dece, potrošićemo te pare i za mesec dana ćemo imati još sedmoro dece! I šta onda? Ponavaljam, neophodno je sistemsko rešenje – izjavio je Trifunović za „Blic“.

JOŠ OSMORO MALIH BORACA

Petra Zarbool (7), cerebralna paraliza

Petri su prilikom rođenja konstatovane intrakranijalne hemoragije, a potom i generalizovan toničko-klonički konvulzivni napad.

Sa mesec i po dana je uključena u tretman u Specijalnoj bolnici za cerebralnu paralizu i razvojnu neurologiju u Beogradu. Novembra 2013. i marta 2015. godine je imala operacije fibrotomije po Ulzibat metodi u Tuli, u Rusiji. Petra ima učestale krize svesti i hroničnu slabost desne strane tela.

Anđela Janković (15), tumor na mozgu

Ova devojčica se u svojoj drugoj godini života suočila sa bolešću od čijeg naziva strepimo svi: tumor na mozgu.

Do sada je tri puta operisala tumor, ali borba se nastavlja i Anđela ponovo bije bitku sa ovom opakom bolešću. Predstoji joj dvanaest hemoterapija na klinici „Acibadem“ u Istanbulu.

Sloboda Ćuković (8), oštećenje mozga

Sloboda je prevremeno rođena beba. Usled nedostatka kiseonika pretrpela je obostrano oštećenje mozga.

Rezultat toga je slabovidost, nije sposobna da govori i teško se kreće. Do sada je bila na operaciji očiju, dve fibrotomije, ide na logopedske tretmane, fizikalne terapije i terapijsko jahanje.

Petra Petrović (6), tumor nadbubrežne žlezde

Petra se leči od 2015, kada joj je dijagnostikovan neuroblastom visokog stepena maligniteta.

Tada su obavljene dve operacije, gde je tumorska masa odstranjena u celini, osam ciklusa hemoterapije, transplantacija koštane srži… Početkom marta ove godine primećene su promene. Dopunska ispitivanja pokazuju recidiv neuroblastoma.

Filip Rikić (5), tumor na mozgu

Filipu Rikiću dijagnostikovan je zloćudni tumor na mozgu (Meduloblasom gradus) sa velikim brojem metastaza na glavi i kičmi.

Dečak se prvi put požalio na bol u glavi 4. aprila 2018. godine. Rezultati magnetne rezonance su, međutim, bili jako loši i odmah su ih uputili na Neurohiruršku kliniku. Nakon nekoliko naizgled uspešnih operacija, Filip je prestao da govori i stanje mu se dodatno pogoršalo.

Mihajlo Grbić (10), hipotomija

Do šestog meseca života Mihajlo je rastao kao normalna beba.

Kada je trebalo da počne da puzi, roditelji su primetili da je ta pojava izostala. Ubrzo mu je utvrđena cerebralna paraliza. Mihajlo je bio na šest operacija matičnim ćelijama i napredak je vidljiv. Sada govori i čita, može da se osloni na noge i pohađa školsku nastavu. Kako bi njegov napredak bio još veći, predstoje mu nove terapije u „Vukov centru“ u Novom Sadu.

Martin Poša (16), hidrocefalus

Sa nepunih šest meseci Martin je prvi put operisan u Beogradu, zbog hidrocefalusa.

Pored hidrocefalusa, Martin još boluje od epilepsije, hipertenzije i slabovidosti. Do 2008. godine je imao pet operacija na mozgu, da bi 2012. godine operisao i tumor na mozgu. Trenutno je nepokretan, koristi pelene i katetere, školuje se od kuće, shodno mogućnostima.

Andrija Janković (12), cerebralna paraliza

Lekari su Andriji dijagnozirali cerebralnu paralizu, zbog koje je izložen terapijama i vežbama od trećeg meseca života.

U ovoj borbi sa teškom bolešću pomaže mu porodica, koja se zbog loše finansijske situacije obratila Fondaciji „Podrži život“, kako bismo zajedno pomogli Andriji da prohoda. Fondacija „Podrži život“ je već pomogla da Andrija dobije fizikalne terapije i tretman matičnim ćelijama u Beču.

U Fondaciji „Podrži život“ pozivaju sve porodice sa obolelom maloletnom decom da kontaktiraju sa njima, kako bi dostavili svu potrebnu dokumentaciju, koja će biti izložena njihovoj lekarskoj komisiji i upravnom odboru u cilju finansiranja daljeg lečenja.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close