ZBOGOM HODALICE? Sve više stručnjaka za njihovu ZABRANU, a evo zašto

ZBOGOM HODALICE? Sve više stručnjaka za njihovu ZABRANU, a evo zašto

Mnogi roditelji smatraju da hodalice za bebe pomažu njihovim mališanima da se kreću dok ne stanu na svoje noge. Ali, šef komisije za povrede američke Akademije za pedijatriju upozorio je sada da su hodalice „suštinski opasni objekti koji nemaju nikakvu korist“ po bebe i da ih treba zabraniti.

Navodi dr Bendžamina Hofmana predstavljaju ponovo oživljene napore da se zabrane proizvodnja i prodaja hodalica u Sjedinjenim Državama, a tu misiju podržala je nova studija objavljena u ponedeljak u žurnalu „Pedijatrija“..

Studija je otkrila da je između 1990-2014. više od 230.000 beba u SAD, mlađih od 15 meseci, završilo u Hitnoj pomoći nakon korišćenja hodalice. Više od 90 odsto tih povreda bilo je u predelu glave i vrata.

– Apsolutno nema razloga da ti proizvodi i dalje budu na tržištu – izjavio je autor studije Geri Smit, preneo je “Njuzer”.

Opasnost od hodalica je u tome što beba može da izleti prevelikom brzinom – jedna procena kaže da mališani mogu da se pogurnu brzinom od 120 centimetara u sekundi, što znači da mogu završiti u opasnoj situaciji dok ih odrasle osobe ne stignu. Tu spadaju padovi niz stepenice i u bazen, opekotine nastale povlačenjem lonaca na šporetu.

Bezbednosni standardi, uključujući kočnice, koji su postavljeni pre osam godina, doveli su do velikog pada u broju povreda – 23 odsto za četiri godine nakon implementacije. Ali, istraživači sada kažu da ljudi ne koriste više toliko hodalice, ali da se hiljade dece svake godine svejedno povredi.

Uprkos padu u broju ozleda, bebe u hodalicama su i dalje važan i preventivan izvor povreda među malom decom, navodi se u studiji.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close