ZASTRAŠUJUĆI FENOMEN Grčki grad pod „opsadom“, sve od drveća do klupa prekriveno GUSTOM PAUKOVOM MREŽOM (FOTO, VIDEO)

ZASTRAŠUJUĆI FENOMEN Grčki grad pod „opsadom“, sve od drveća do klupa prekriveno GUSTOM PAUKOVOM MREŽOM (FOTO, VIDEO)

AITOLIKO POD „OPSADOM“ PAUKOVA
Kako se vidi na fotografijama i snimku, mreža pokriva sve – od drveća do obližnjeg grmlja kod lagune, na obali grada.

Paukovi koji su prekrili okolinu Aitolika verovatno pripadaju rodu Tetragnatha, koji su poznati kao rastegljivi, zbog svojih izduženih, duguljastih tela.

Žive u mnogim delovima širom sveta, uključujući Evropu i Sjedinjene Države i obično grade svoje mreže blizu vode.

Neke vrste ovih paukova mogu čak hodati po vodi.

Ovakve mreže su normalna pojava za “rastegljive paukove” i ne predstavljaju opasnost po ljude, niti uzrokuju štetu okolnoj flori.

Kad pronađu obilje hrane, visoke temperature i dovoljno vlažnosti, oni imaju idealne uslove da naprave veliku populaciju.

– Ovaj fenomen je potekao iz populacione eksplozije ovog pauka. Oni koriste povoljne uslove i imaju svojevrsnu žurku. Pare se, razmnožavaju i obezbeđuju novu generaciju – izjavila je molekularni biolog Marija Čacaki sa Demokritovog univerziteta u Trakiji, dodajući da će pauci uskoro, kad odigraju svoju “žurku”, umreti.

Ovo nije prvi put da se ovo događa i relativno je uobičajen fenomen koji se događa svake dve godine. Sličan slučaj je zabeležen 2015. u Dalasu, Teksas, gde je mreža zauzela prostor veličine fudbalskog terena.

Ako se plašite paukova, ove scene će za vas predstavljati pravu noćnu moru. U gradiću Aitoliko na zapadu Grčke pojavila se paukova mreža duga 300 metara.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close