BRILJIRA U ČAK TRI NAUKE Jovan je iz šestog razreda prešao direktno u Matematičku gimnaziju i SAMO NIŽE NAGRADE (VIDEO)

BRILJIRA U ČAK TRI NAUKE Jovan je iz šestog razreda prešao direktno u Matematičku gimnaziju i SAMO NIŽE NAGRADE (VIDEO)

.

Šta je potrebno da se sa 12 godina već postane matematički genije? Talenat, upornost, učenje, sve to uz malo skromnosti čini se ima mladi Jovan Milićev – već čudo od deteta.

Mladi matematičar Jovan Milićev (12) ostvario je ove godine veličanstven uspeh kada je osvojio tri prva republička mesta iz predmeta: matematika, fizika i informatika. Priznanja su čudu od deteta u 12. godini otvorila vrata prestižne Matematičke gimnazije. Pomalo skromno, za „Blic“ priča o svom uspehu, ali i ističe da nije sam u tome – i njegovi brat i sestra pohađaju istu gimnaziju.

– Meni je veoma drago što sam već u sedmom razredu upisao Matematičku gimnaziju jer je u pitanju velika i ozbiljna škola. Po mom mišljenju najbolja u Srbiji, a i šire. Imao sam već predstavu kako je u gimnaziji jer su moji brat i sestra takođe išli u ovu školu – priča nam Jovan dok koračamo hodnicima njegove nove škole.

Kako kaže, brat i sestra su mu mnogo pomogli, ali i roditelji Snežana i Dragan, inače uvaženi profesori na fakultetima.

– Puno sam vežbao, ali su mi najviše pomogli moji roditelji, naravno, veliku pomoć su mi pružili i brat i sestra. To je sve rezultiralo da na kraju uspem da osvojim sva tri priznanja – priča mladi ali ozbiljni Jovan.

Sa osmehom na licu odgovara koliko su roditelji ponosni na njega zbog svega što je do sada postigao.

– Mislim da su roditelji veoma ponosni na mene, baš kao i na brata i na sestru – naglašava Jovan.

On ima jedan vrlo jednostavan savet drugoj deci kako da dođu do prvih mesta na republičkim takmičenjima.

– Moj savet drugarima je da se puno uči i što više radi na zadacima, a da će kasnije doći postignuća – iskren je Milićev.

Svestrani dečak pored matematike uživa i u muzici, ali se bavi i sportom.

Treniram već šest, sedam godina košarku. Član sam Košarkaškog kluba Ras i idem u muzičku školu u kojoj sviram gitaru. Uz sve to praktikujem časove engleskog. Mislim da je veoma važna fizička aktivnost, jer mora da se pravi odmor od učenja i rada na komplikovanim zadacima – savetuje mladi matematičar koji ipak ne može tek tako lako da bude svrstan u samo jedno zanimanje.

Jer od tri nauke u kojima je briljirao, Milićev najviše voli informatiku.

– U budućnosti bih voleo da budem programer, jer programiranje najviše volim od svega – dodaje on.

Iz Osnovne škole „Ujedinjene nacije“ iz koje je nastavio put gimnazije, mladi Jovan dobio je puno reči podrške drugara iz razreda.

– Bilo mi je super u staroj školi. Drugari su mi uvek čestitali kada bih osvojio neko priznanje i sa oduševljenjem su prihatili moj prelazak u novu školu. Imao sam divnu razrednu, nastavnicu fizike koja mi je puno značila u školovanju – navodi Jovan.

Direktor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović objašnjava da je ta ustanova osnovana da bi najtalentovaniji mladi matematičari poput Jovana dobili bolje uslove za svoj rad i brži napredak.

– Siguran sam da će se Jovanu i njegovim drugaricama i drugovima pružiti mnogo više nego što je moguće u redovnom sistemu obrazovanja. Žalosno bi bilo da najbolji matematičari ne dođu u našu školu – ističe za „Blic“ direktor gimnazije Srđan Ognjanović.

Stipendije u inostranstvu

Đaci Matematičke gimnazije uglavnom odlaze na studije ekektrotehnike i matematike, a 10 procenata učenika svake godine dobije stipendiju sa nekog prestižnog univerziteta u inostranstvu.

– Veliki broj naših bivših učenika ostaje u nauci, imamo više od 500 doktora nauka, drugi uspešno rade u IT sektoru, imamo inženjere, stručnjake za finansije, ali i lekare, reditelje, glumce… – ističe direkotor Matematičke gimnazije Srđan Ognjanović.

Mentori sa fakulteta

Matematički fakultet svake godine upisuju vrhunski studenti među kojima su i kandidati iz Matematičke gimnazije.

– Veoma nam je drago kada se učenici Matematičke gimnazije odluče da školovanje nastave na našem fakultetu. To nam omogućava da nastavimo da ih podržavamo u školovanju, kao što smo ih podržavali i tokom srednje škole. Veliki broj nastavnika i saradnika Matematičkog fakulteta učestvuje u radu Matematičke gimnazije i posebno u radu u mentorskim odeljenjima. Većina profesora matematike u gimnaziji su naši bivši studenti, pa svaki uspeh Matematičke gimnazije i njihovih učenika doživljavamo i kao naš veliki uspeh – rekli su za „Blic“ sa Matematičkog fakulteta.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close