„Mama, zašto kažeš da sam isti kao sva deca, kada sam drugačiji?“ Gordanin status razbesneo građane kojii traže hitnu reakciju ministarstva

„Mama, zašto kažeš da sam isti kao sva deca, kada sam drugačiji?“ Gordanin status razbesneo građane kojii traže hitnu reakciju ministarstva

Kad dođe prvi septembar roditelji i školarci imaju imaju velikih poteškoća da pronađu sve knjige koje su im potrebne, što zbog cena, što zbog izdanja. Ipak, oni koji su najviše na udaru jesu učenici koji za nastavu koriste specijalizovane udžbenike.

Gordana i njen sin, koji slabije vidi od svojih vršnjaka, nailaze na prepreke za koje većina roditelja i ne zna da postoje. Umesto da krajem septembra uživa u svojim novih udžbenicima i upija nova znanja, Gordanin sin ima problem kom se rešenje i ne nazire.

Naime, njen sin, Viktor ima poteškoća sa vidom, pa zbog toga mora da koristi udžbenike sa većim fontom od svojih vršnjaka, o čemu je ona pisala na društvenoj mreži Fejsbuk.

Njen status vam prenosimo u celosti.

„- Mama zašto kažeš da sam isti kao ostala deca, kada sam drugačiji.

– Zato što ti jesi isti kao ostala deca.

– Ali ja ne vidim.

– Vidiš pomoću naočara.

– Ipak sam drugačiji. Svake godine dobijem drugačije udžbenike. Knjige mojih drugara su manje i lepše. I ne raspadaju se zbog plastičnih spirala.

– Ne sine, tvoje knjige su iste, samo imaju veći font da bi bolje video. Zbog toga moraju biti veće. A što se tiče spirala, nadam se da će ove godine biti tvrd povez.

– Mama, ipak sam drugačiji. Sva deca su dobila knjige 1. septembra, a ja još uvek nisam i ne zna se kada ću ih dobiti.

– Sine moj… Nisi ti drugačiji, nego si žrtva sistema.

– Da li to znači da neki ljudi ne rade svoj posao i da ja zbog toga još uvek nemam knjige?

– Upravo tako!

– Znači nisam ja drugačiji, nego me oni drugačije vide?

– Ne sine, ne vide oni tebe drugačije, oni uopšte ne vide!

– Uopšte ne vide? Pa njima je mnogo teže nego meni…

– Izgleda sine da jeste… Mnogo teže!?

I tako pozovem izdavačku kuću, ljubazno zamolim za informaciju kada će stići prilagođeni udžbenici. Odgovor je bukvalno zaboleo.

– Gospođo, znamo da je zahtev podnesen još u junu, ali MINISTARSTVO JOŠ NIJE RASPISALO KONKURS ZA PRILAGOĐENE UDŽBENIKE, napisala je ona.

Status je dirnuo mnoge Gordanine prijatelje koji su u komenatrima imali samo reči podrške i utehe za nju i njenog sina.

Nadamo se da će Ministarstvo prosvete adekvatno reagovati u ovoj situaciji i da će Viktor moći da prati nastavu rame uz rame sa svojim vršnjacima.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close