POTRESNA ISPOVEST Otac traži ćerku (5) od koje su ga razdvojili u Hrvatskoj, a policajci negiraju da su bili tamo (VIDEO)

POTRESNA ISPOVEST Otac traži ćerku (5) od koje su ga razdvojili u Hrvatskoj, a policajci negiraju da su bili tamo (VIDEO)

Objava o navodnom razdvajanju sirijske devojčice od oca na teritoriji Hrvatske, nakon što su ga policajci uhvatili i vratili nazad u Bosnu i Hercegovinu odjeknula je medijima.

Na Tviteru se pojavio video snimak samohranog oca koji moli za informacije o devojčici, kao i mapa lokacije na kojoj se devojčica nalazila kad su razdvojeni, ali, prema pisanju „Indexa“, iz policije kažu da su koordinate lažne.

https://twitter.com/adrie_v1/status/1043445617115181061

„Nakon javne objave podataka i medijskih upita policijski službenici su pristupili proveri iznetih navoda, te u dosadašnjem postupanju utvrdili da su iznete koordinate o mestu na kojem se navodno događaj dogodio lažne, odnosno ne potvrđuju navod o tome da je do postupanja došlo u selu Smoljanac“, kažu iz PU ličko-senjske, te tvrde da navedene koordinate „označavaju područje grada Gospića udaljenog oko 70 kilometara od sela“.

Prema očevim izjavama, pre otprilike 12 dana zajedno s još jednom porodicom izbeglica iz Iraka su ušli u Hrvatsku. Nakon dvodnevnog hodanja bili su gladni i iznemogli. Alsa je čekala s drugom porodicom, a njen otac je ušao u prodavnicu da kupi hranu i vodu. Policajci su ga zaustavili, strpali ga u automobil i odvezli natrag u Bosnu i Hercegovinu, ignorišući njegove molbe da se vrate i pronađu Alsu. Pritom su mu, tvrdi, kao i mnogima pre njega uzeli novac i razbili mobilni telefon. Uništeni mobilni bio je i jedini način da ponovno stupi u kontakt s porodicom s kojom bi i dalje mogla da bude njegova ćerka, piše „Index“.

„Netačni su navodi o postupanju u navedenoj prodavnici budući da policijski službenici nikada na navedenoj lokaciji nisu postupali, a što potvrđuju i zaposleni u prodavnici. U navedenoj prodavnici prema izjavama radnika nisu viđene osobe koje se spominju u javno iznetim objavama“, kažu iz PU ličko-senjske.

Tvrde i kako nemaju „službenu prijavu nestanka deteta niti tačne identifikacijske podatke“ te da to „u ovom trenutku otežava kvalitetno traganje“. Iz policije kažu da se otac nije službeno obratio hrvatskoj policiji te da ih nije obavestila niti bosansko-hercegovačka policija, premda aktivisti tvrde kako je slučaj prijavljen u susednoj BiH.

Pozivaju oca da na graničnom prelazu prijavi nestanak deteta

„Međutim, svejedno smo internim saopštenjima sistema MUP-a navedene informacije o navodnom nestanku deteta s podacima koji su nam trenutno dostupni, prosledili svim relevantnim jedinicama kako bi bili na oprezu“, kažu iz MUP-a te dodaju da „svaka osoba koja raspolaže sa službenim podacima o detetu je slobodna da pristupi u najbližu policijsku stanicu i prijaviti nestanak deteta, a otac je slobodan da pristupi na njemu najbliži granični prelaz i da to učini“.

Otac u lošem psihičkom stanju

Kako je otac devojčice kazao aktivistima iz „Are You Syrious“, Alsina majka je preminula, a njih dvoje pobegli su od rata u nadi da će na evropskom tlu pronaći sigurnost. Dodaju da fotografije devojčice objavljuju na izričitu molbu njenog oca, koji očajnički pokušava saznati bilo kakvu informaciju o tome kako je i gde je njegova kći.

– Otac je u jako lošem psihičkom stanju i osim što želimo da nađemo devojčicu, brinemo se i za njega – kazala je Alma Pezerović, koordinatorica organizacije „Save the Children“ koja radi s izbeglicama na terenima u Bosni i Hercegovini, piše „Index“.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close