Širom Srbije besplatno pregledano 12.754 građana

Širom Srbije besplatno pregledano 12.754 građana

U okviru akcije besplatnih preventivnih pregleda danas je do 16.00 časova u više od 100 zdravstvenih ustanova širom Srbije pregledano 12.754 građana, što je za 2.500 veći broj nego prilikom prethodnog dana akcije besplatnih pregleda u maju.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, građani Srbije su danas, sa ili bez zdravstvenog osiguranja, bili u mogućnosti da bez zakazivanja urade tumor markere jajnika i prostate, provere pritisak i krvnu sliku i urade EKG.

Kako se navodi, visok odziv građana potvrda je značaja ove akcije, ali i unapređenja javne svesti o prevenciji kao najefikasnijem načinu brige o sopstvenom zdravlju.

Iz Ministarstva zdravlja posebno se zahvaljuju zdravstvenim radnicima koji su učestvovali u dosadašnjim akcijama besplatnih pregleda na posvećenosti i uloženom trudu.

„Svi preventivni pregledi koje Ministarstvo zdravlja bude organizovalo do kraja 2018. godine biće deo kampanje ‘Rak je izlečiv’ koju resorno ministarstvo organizuje sa Javnom medijskom ustanovom RTS“, navodi se u saopštenju.

Danas je ekipa Tanjuga posetila KBC „Dragiša Mišović“ u kome je, kako je navela kardiolog dr Slavica Radovanović do 13 časova obavljeno 119 kardioloških pregleda i uzeta su 284 uzorka za tumor markere.

Inače, kako je ranije soapšteno iz resornog ministarstva, veliku podršku i značajno interesovanje građana za ovom akcijom potvrđuje podatak da je u devet dana akcije pregledano više od 170.000 građana Srbije, odnosno blizu 20.000 građana svake poslednje nedelje u mesecu.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close