„NE ZANIMA ME ŠTA ĆE BITI SA NJIM, MOJE DECE NEMA“ Pijani vozač dobio 11 godina robije, a ovako je reagovao otac sestara koje je ubio

„NE ZANIMA ME ŠTA ĆE BITI SA NJIM, MOJE DECE NEMA“ Pijani vozač dobio 11 godina robije, a ovako je reagovao otac sestara koje je ubio

Stojan Nikolov (30) iz Huma kod Niša, koji je vozeći pijan „opel astru“ 1. aprila oko 18 časova u Knjaževačkoj ulici u Nišu usmrtio sestre Milicu (27) i Mariju (24) Petrović i biciklistu Svetislava Tonića (82) iz Niša, osuđen je u Višem sudu na 11 godina zatvora.

On je oglašen krivim da je počinio teško delo protiv bezbednosti javnog saobraćaja jer se nije pridržavao saobraćajnih propisa, usled čega je došlo do smrti tri osobe.

Nikolovu je istom presudom oduzeta dozvola za B, C I D kategorije vozila na pet godina, s tim što se vreme provedeno u zatvoru neće uračunati.

– U sud sam došao iz poštovanja prema sudu, tužilaštvu i mojoj deci. Mene apsolutno nije zanimalo koliko će on godina dobiti. Zakonska procedura je maksimalno ispoštovana. Milsim da su svi iz suda i tužilaštva utvrdili sve i da su uložili maksimalne napore da to bude ocenjeno kako je ocenjeno. Niti sam zadovoljan niti nezadovoljan presudom. Mene ne zanima šta će biti sa njim. Moja deca se neće vratiti nikako. Njegov je život i njegove su muke njegova stvar – rekao je otac nastradalih devojaka Slobodan Petrović.

Kako je utvrđeno na sudu, Nikolov je vozio automobil sa najmanje 1,98 promila alkohola u krvi, nedozvoljenom brzinom od 85 kilometara na čas, iako je ograničenje bilo 50 kilometara, kada je izgubio kontrolu i prešao u suprotnu saobraćajnu traku. Pokušao je da izvođenjem manevra udesno vrati auto u svoju kolovoznu traku, kojom se kretao iz pravca Donje Vrežine ka centru, ali je izgubio kontrolu i pokosio Tonića na kolovozu, a potom i sestre Petrović na trotoaru.

Sudija Milica Grujić rekla je obrazlažući presudu da nije bilo sporno činjenično stanje jer je Nikolov priznao sve što mu je optužnicom stavljeno na teret, već da se odlučivalo samo o visini kazne.

– Za ovo delo zaprećena je kazna od dve do 12 godina. Kazna je bliža zakonskom maksimumu jer su nađene brojne otežavajuće okolnosti, a pre svega da su poginule tri osobe koje ni na koji način nisu doprinele saobraćajnoj nesreći. Milica i Marija su se čak nalazile na trotoaru. One su bile mlade osobe a pored toga i sestre, što ovu nesreću čini još tragičnijom – rekla je sudija Grujić.

Nikolov je po zanimanju profesionalni vozač, a prekršio je brojne saobraćajne propise, što je takođe otežavajuća okolnost, kao i činjenica da je vozio pijan, brzinom većom od dozvoljene kroz gusto naseljeni deo grada.

Kao olakšavajuća okolnost uzeto mu je to što je priznao delo u potpunosti, čime je olakšao vođenje postupka, kao i to što je dosad neosuđivan.

Sud je uz prvostepenu presudu produžio Nikolovu pritvor do njene pravosnažnosti zbog opasnosti od bekstva i uznemirenja javnosti, ali i jer je izrečena kazna veća od 10 godina.

Više javno tužilaštvo je za Nikolova tražilo maksimalnih 12 godina.

Majka nastradalih devojaka nije bila na izricanju presude

Majka nastradalih devojaka Zora Petrović nije mogla da prisustvuje ni suđenju ni izricanju presude jer se zbog teškog psihičkog stanja posle gubitka dece nalazi na lečenju u Specijalnoj psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close