OPAKA BAKTERIJA uzela je život male Milice (9): Nepoznata infekcija RAZORILA njen ORGANIZAM!?

OPAKA BAKTERIJA uzela je život male Milice (9): Nepoznata infekcija RAZORILA njen ORGANIZAM!?

Devetogodišnja Milica Bogdan iz sela Kajtasovo kod Bele Crkve, koja je u nedelju umrla u Opštoj bolnici u Vršcu, zarazila se opasnom i za sada nepoznatom bakterijom koju je najverovatnije dobila nakon što je pila kozje mleko ili vodu sa bunara. Od istog bacila obolela su i njena dva brata N. B. (13) i S. B (6), ali su oni van životne opasnosti i oporavljaju se u Dečjoj bolnici u Tiršovoj.

Lekari koji su lečili Milicu i njenu braću sumnjaju da se radi o najtežem obliku bruceloze, zaraze koja se prenosi sa životinja na ljude, ali se čekaju rezultati obdukcije, koji će dati tačan uzrok smrti. Ipak, ovi infektolozi sa dugogodišnjim iskustvom kažu da su se retko susretali sa slučajevima u kojima je bakterija na ovako brz i razoran način odnela ljudski život, kao što je bilo u slučaju male Milice.

Prema rečima sagovornika koji su upućeni u ovaj slučaj, za sada je jedino izvesno da je Milicu ubila neka misteriozna i veoma opasna bakterija.

– Devojčica je primljena sa visokom temperaturom, povraćanjem i jakim stomačnim tegobama, što ukazuje na ozbiljnu bakterijsku infekciju. Ipak, retko smo se susretali sa slučajevima da je neki bacil za samo 12 sati ubio čoveka. Prve sumnje ukazuju na brucelozu, bolest koja se na ljude prenosi sa životinja, pre svega svinja i koza. Međutim, čak ni bruceloza, koliko god opasna bila, ne napreduje tako brzo, pa je za nas ovaj slučaj i dalje misterija. Izvor zaraze je negde oko devojčicine kuće u Kajtasovu, a sumnjamo na kozje mleko ili vodu sa obližnjeg bunara pošto su Milica i njena braća i jedno i drugo pili – kaže sagovornik i dodaje da su braća nesrećne devojčice van životne opasnosti.

– Mlađi brat S. B. (6) je imao visoku temperaturu i dehidrirao je zbog dijareje i povraćanja, dok je stariji N. B. (13) takođe imao temperaturu i jake bolove u stomaku. Uradili smo toksikološku analizu, koja je bila negativna, tako da se ovde definitivno radi o bakterijskoj infekciji. Ako imamo u vidu da ova porodica ima koze, pse i mačke, koje drži u jako nehigijenskim uslovima, onda su opravdane sumnje u brucelozu ili neku drugu zoonozu. Definitivan odgovor na sva ova pitanja imaćemo tek kad stignu sve analize – objasnio nam je naš sagovornik.

„OTIŠLA JE NASMEJANA U ŠKOLU I NIJE SE VRATILA“ Otac Isidore iz Niša koju je pregazio auto UPUTIO POTRESNU PORUKU RODITELJIMA

Direktor Opšte bolnice u Vršcu dr Jon Omoran kaže da se u svojoj praksi veoma retko susretao sa bakterijom koja ovako brzo odnosi živote i dodaje da će obdukcija male Milice dati odgovor da li se ovde radi o brucelozi ili nekom drugom opasnom bacilu.

Socijalne službe Centra za socijalni rad u Beloj Crkvi svakog meseca obilazile su porodicu Bogdan i do sada nije bilo nikakvih propusta niti primedbi na njihov račun. Prema rečima direktora ove ustanove Dragana Popovića, deca nisu zanemarivana niti je njihovo zdravlje i vaspitanje ikada dovedeno u pitanje.

– Uprkos velikom siromaštvu i teškim uslovima života, porodica Bogdan je uzorna i što se naših izveštaja tiče, nema negativnih stavki. O deci je uglavnom brinula majka, dok im otac radi na sezonskim poslovima, uglavnom poljoprivrednim. Sva deca idu u školu, redovno pohađaju nastavu. Kulturna su, lepo vaspitana i omiljena kako među vršnjacima, tako i u komšiluku. Svi se međusobno pomažu, i za njih niko nema ružnu reč. Zaista je u pitanju velika tragedija – ističe Popović.

– Čekaju se laboratorijske analize kako bi se zvanično utvrdilo da li je posledica trovanja bruceloza ili neka još opasnija bakterija – rekao je doktor.

– Mi svakako ne možemo sa sigurnošću ništa tvrditi dok ne dobijemo rezultate, ali prema pregledima, verovatno da se radi o bakteriji koja se prenosi dodirom sa zaraženom životinjom, konzumiranjem njenog mleka i mesa ili vode koju su te životinje pile. Reč je o zarazi koja se retko pojavljuje i koju do sada nismo imali u bolnici – ističe dr Omoran.

 

Izvor:srbijadanas.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close