JOVANA, MAJKA PETORO DECE, ISKRVARILA JE NA SMRT POSLE POROĐAJA: Sada se dva lekara terete za nesavesno lečenje!

JOVANA, MAJKA PETORO DECE, ISKRVARILA JE NA SMRT POSLE POROĐAJA: Sada se dva lekara terete za nesavesno lečenje!

Gvozden i Ljucović se nisu pridržavali pravila struke i procedura Svetske zdravstvene organizacije za lečenje posleporođajnog krvarenja

Osnovni sud u Bosanskoj Gradišci potvrdio je optužnicu protiv lekara Bolnice “Bosanska Gradiška”,ginekologa Dejana Gvozdena (37) i anesteziologa Nikole Ljucovića (39) zbog nesavesnog lečenja porodilje Jovane Šinik, koja je 27. oktobra 2016. godine preminula posle porođaja.

Okružno javno tužilaštvo Banja Luka tereti Gvozdena i Ljucovića da su iz nehata počinili krivično delo nesavesno pružanje lekarske pomoći. Kod Šinik je nakon porođaja došlo do masivnog krvarenja iz maternice, pogoršavanja zdravstvenog stanja, gubitka svesti i šoka, što je dovelo do smrti.

Optužnica je podignuta 27. juna i potvrđena 1. avgusta. U njoj se navodi da se Gvozden i Ljucović nisu pridržavali pravila struke i procedura Svetske zdravstvene organizacije za lečenje posleporođajnog krvarenja.

– Po izvršenom porodu i reanimaciji, učinili su propuste u dijagnostici i terapijskom postupku. Propustili su da daju adekvatnu medikamentoznu terapiju, stručno i naučno preporučenu u lečenju atonije maternice, koja bi sprečila razvoj daljnjih komplikacija i razvoj šoka. Nisu preduzeli ni hirurške metode za sprečavanje postporođajnog krvarenja – navodi se u optužnici.

Prema pravilima struke, navodi se u optužnici, to su neizostavni postupci u lečenju atonije maternice.

– Usled tih propusta osumnjičenih, došlo je do iskrvarenja, masivnog krvarenja iz maternice, razvoja šoka i smrti pacijentkinje- piše u optužnici.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close