Tek svaka osma majka doji

Tek svaka osma majka doji

Novim pravilnikom predviđen niz mera kojima će se promovisati da deca budu hranjena majčinim mlekom. Dohrana će se davati samo na preporuku pedijatra ili izričit zahtev mame

SVEGA tri do pet odsto porodilja u Srbiji ima medicinski problem sa nedostatkom mleka, 94 odsto doji prvih nekoliko dana, dok samo 12,8 odsto žena nastavlja da doji bebu narednih nekoliko meseci!

Zbog toga je jula ove godine pokrenut pilot-projekat “Nacionalni program za podršku dojenju, porodičnoj i razvojnoj nezi novorođenčeta” koji se sprovodi u GAK “Narodni front” i Domu zdravlja “Palilula” u Beogradu. U prvim mesecima naredne godine planirano je da projekat bude proširen na Novi Sad, Kragujevac, Niš, zatim i sve ostale gradove Srbije.

Programom je predviđeno da se dohrana u porodilištima neće davati svim novorođenim bebama, već samo kada za to postoje razlozi, kao što su procena pedijatra ili izričit zahtev majke koja je prethodno informisana o zdravstvenim rizicima veštačkog hranjenja. Cilj je podizanje stope dojenih beba, koja poslednjih godina opada.

– Biće obavezno pružanje pomoći ženama da započnu dojenje, omogućen zajednički boravak majki i beba, upisivanje odluke o dohrani u evidenciju i mnoge druge mere – objašnjava, za “Novosti”, primarijus dr Ljiljana Stanković, neonatolog GAK “Narodni front” i nacionalni koordinator Programa podrške dojenju. – Dohrana će se uvoditi kada za to zaista postoji razlog, ali majke koje ne žele da doje i traže dohranu imaju puno pravo na to.

Da je ovaj program “zatekao” porodilje, pokazuje nedavni slučaj anonimne majke koja se medijima otvorenim pismom požalila da su bebe u “Frontu” gladne, jer nisu dobile dohranu. Stručnjaci odgovaraju da je svega nekoliko mililitara majčinog mleka u prvim danima nešto najzdravije što postoji za bebu, dok velike količine dohrane mogu da izazovu različite zdravstvene probleme, kao što su proširenje želuca i gojaznost.

– Žene uglavnom prvo žele da doje, ali odustaju brzo, već kod prve prepreke. Često su nakon porođaja uplašene, umorne, razdražljive, trpe bolove, ili smatraju da njihovo mleko nije dovoljno, da je vodeno, da ga ima premalo. Zbog toga je lakše dati flašicu i biti siguran da je dete sito. Nažalost, time mu uskraćujete dragocenu tečnost, čijih ga par kapi čuva od infekcija i doprinosi jačanju imuniteta – objašnjava, za “Novosti”, viša sestra Slavica Đorđević iz Doma zdravlja “Palilula”, član radne grupe za izradu programa.

Kako bi majke u porodilištu bile sasvim sigurne da beba nije gladna, vodiće se detaljna evidencija o tome koliko “mokrih pelena” beba ima tokom dana. Pokazatelj da je beba sita jeste uredna stolica i pet, šest mokrih pelena dnevno.

Cilj programa je povećati broj dojene dece za 40 odsto u naredne tri godine, čime bi se približili razvijenim evropskim zemljama u kojima procenat dojene dece iznosi 80 odsto.

PAUZA NA POSLU

PREMA zakonu i članu 93. u poglavlju o zaštiti materinstva, poslodavac je dužan da zaposlenoj ženi koja se vrati na posao pre isteka godinu dana od rođenja deteta, obezbedi jednu ili više dnevnih pauza u toku rada u trajanju od 90 minuta. U to vreme majke bi mogle da doje svoje dete.

ZABRANA
NOVIM pravilnikom će biti zabranjeno da se trudnicama, majkama i osoblju porodilišta pokazuju ili dele materijali kojima se promovišu zamene za majčino mleko. Znači flašice, cucle “varalice” i drugi proizvodi navedeni u nacionalnim zakonima.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close