Bila je sasvim zdrava, osim što je bolela ruka: Snimili su joj kosti a kada su videli OVU SLIKU lekari su OSTALI FRAPIRANI

Bila je sasvim zdrava, osim što je bolela ruka: Snimili su joj kosti a kada su videli OVU SLIKU lekari su OSTALI FRAPIRANI

Simptomi sa kojima se borila žena (44), inače potpuno zdrava, zbunjivali su redom sve lekare. Bolovi u ruci i ramenu nikako da prođu, a lekari pojma nisu imali o čemu se radi. A onda je stvar postala još čudnija.

U nizu rendgenskih snimaka, činilo se da kosti ove žene nestaju lekarima pred očima.

I taj podatak bio je ključan za rešenje misterije, tako bizarne da je cela Škotska bila na nogama. Žena o kojoj je reč patila je, ispostavilo se, od Gorham-Stautovog sindroma, odnosno, kako je još zovu „bolesti nestajućih kostiju“. U pitanju je ekstremno redak fenomen u kome ljudi progresivno i rapidno gube kosti.

Ovaj bizaran slučaj objavljen je krajem marta u izdanju „Journal BMJ Case Reports“, a u savremenoj medicinskoj literaturi zabeleženo je samo 64 slična slučaja u celoj istoriji.

Lekari, inače, ni danas ne znaju šta uzrokuje ovo stanje. Znaju da bolest nije genetska i da je ne uslovljavaju spoljni faktori. Ono što su primetili kod pacijenata je abnormalno širenje krvnih i limfnih sudova. Oni rastu i šire se tako agresivno da uspevaju da se infiltriraju u kosti koje se onda lome. Tada benigni, odnosno nekancerogeni tumori krvnih sudova zamenjuju kost.

Agonija ove žene i njeno traganje za dijagnozom trajali su 18 meseci – toliko je prošlo od kada se prvi put pojavila u ordinaciji žaleći se na bol i otok ruke.

Ne postoji lek za ovo stanje, i sve terapije mogu da posluže samo da se olakša ovaj sindrom, koji se inače, pored udova, može javiti i u rebrima, karlici, lobanji, ključnim kostima i vilici.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close