Roditelji iz Niša vaučere za bebe moraju da potroše u prodavnici igračaka

Roditelji iz Niša vaučere za bebe moraju da potroše u prodavnici igračaka

Novopečeni roditelji će vaučere koje dobijaju kao pomoć Grada Niša nakon rođenja deteta od sada moći da iskoriste u prodavnici „Pertini“ koja je izabrana na javnoj nabavci. Dok mame i tate negoduju jer kažu da u toj prodavnici u ponudi nema najpotrebnijih stvari za novorođenčad i ističu da je to „bacanje para“, Mirjana Popović iz Sekretarijata za dečiju i socijalnu zaštitu kaže da je tender sproveden po zakonu i da će i tamo moći da se kupi oprema za bebe.

Zasad je izvesno da će 550 roditelja koji su nedavno dobili dete dobiti vaučere za “Pertini toys”, gde će moći da potroše 14.700 dinara, a nakon toga će ponovo biti raspisana javna nabavka.

Praksu koja je prošle godine uvedena, da se umesto paketa koji je ranije Grad dodeljivao mladim roditeljima omogući da za određeni iznos sami izaberu šta žele da kupe za bebu, većina roditelja je pozdravila. Međutim, na odluku da se vaučeri koriste u prodavnici igračaka, mnogi imaju zamerku.

Roditelji tvrde da u “Pertiniju” ne mogu da kupe opremu koja je neophodna bebama u prvim mesecima, jer se ponuda za novorođenčad u ovoj prodavnici svodi na vrteške za krevetac, glodalice, bebi „gimnastiku” i igračke. Ističu da to nije nikakva pomoć za roditelje, kojima u prvom periodu najviše trebaju garderoba, mleko, pelene, flašice, kolica, posteljina i druge stvari koje u ovoj prodavnici neće moći da kupe.

S obzirom da znamo šta u svom asortimanu ima pomenuta firma, pitam se kako će izgledati poklon od grada za novorođenu decu? Da li roditeljima za novorođenče treba dati vaučer za kupovinu igračaka, s obzirom da “Pertini” nema drugih artikala u svom asortimanu? – pita jedna Nišlijka.

Roditelji kažu i da nemaju ništa protiv pomenute prodavnice, iako su igračke u njoj nešto skuplje nego na ostalim mestima, ali da ovi vaučeri neće da im pomognu i da su samo „bacanje para“ i novi udar po džepu roditelja, koji će sami morati da nabave opremu koja je potrebna novorođenčetu.

Sigurno da ima bebi opreme kad je prošao komisiju koja je cenila te ponude, jer u ponudi tačno piše i u zahtevu šta treba i koji uslovi treba da budu ispunjeni. Ja ne verujem da je komisija koja je bila tu i služba koja se bavi time da bi napravila propust. Ne verujem da je baš tako kao što roditelji kažu, ne znam – kaže Popovićeva.

Na to što roditelji negoduju zbog to što je izabrana prodavnica igračaka umesto firma koja prodaje garderobu, portikle, komplete, garniture i drugu opremu, Popovićeva ponovo odgovara da je sve urađeno po zakonu i da oni nisu mogli da utiču na to ko će biti izabran. Još jedan od razloga što su izabrali baš njih je, dodaje, i to što je „Pertini“ dao ponudu za vaučer koji iznosi više od 14.000 dinara, dok je „Izvor“ ponudio vaučer od 11.000 dinara.

Do sada je bila vrednost vaučera 13.000, znači dali su najbolju ponudu. Ne možemo mi sad da kažemo „e ne možete“, a imaju i bebi opremu, pored tih igračaka imaju i bebi opremu – dodaje Popovićeva.

Nakon što se „istroši“ ovih 550 vaučera, do kraja godine će biti raspisana nova javna nabavka za izbor novog distributera, tako da se još ne zna gde će vaučere moći da iskoriste oni koji dobiju dete sledeće godine.

 

Izvor: juznevesti.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close