Doktorka je preminula u 31. godini zbog komplikacija u trudnoći: Ema se usudila i posvetila joj pismo- niko nije ravnodušan

Doktorka je preminula u 31. godini zbog komplikacija u trudnoći: Ema se usudila i posvetila joj pismo- niko nije ravnodušan

Ona je glumica, svetska zvezda, ali i javna ličnost koja govori o nejednakosti među polovima i feminizmu. Svoj uticaj i profile na društvenim mrežama često koristi kako bi se dotakla i najosetljivijih tema, što je učinila pre nekoliko dana otvorenim pismom na Instagramu.

Ema Votson koja je učestvovala u pokretu „Vreme je“ i kampanji „On za nju“ koji se bore protiv diskriminacije i seksualnog uznemiravanja i zlostavljanja žena, već nekoliko meseci iznosi svoj stav i o pravima žena na polju reprodukcije.

U maju je na Tviteru podržala istorijski referendum u Irskoj kojim je legalizovan abortus u ovoj zemlji, nakon zabrane uvedene 1861.

„Glas za slobodu izbora, glas za prava žena da imaju kontrolu nad svojim telima, glas za zdravlje i bezbednost žena, glas za jednakost“, napisala je tada Ema.

A nakon što je abortus legalizovan u Irskoj, glumica je javno posvetila pismo stomatologu dr Saviti Halapanavar koja je bila poreklom iz Indije, a koja je preminula 2012. u 31. godini zbog komplikacija izazvanih prekidom trudnoće. Doktorka je primljena u bolnicu sa jakim bolom u leđima, želela je da aborira u 17. nedelji trudnoće. Lekari su odbili njen zahtev jer su ustanovili da bebino srce kuca.

Porodila se, upala u komu, dobila sepsu, više organa joj je otkazalo i na kraju je srčani udar doveo do smrti, pisao je „Ajriš tajm“, a „Porter“ magazin je kasnije istraživao ovaj slučaj i utvrdio da su lekari na raspolaganju imali 13 načina da joj spasu život.

Smrt dr Halapanavar bila je inicijalna kapisla koja je pokrenula feministkinje u Irskoj i ostale pobornike prava na abortus da pokrenu protest.

„Niste želeli da postanete lice pokreta, želeli ste proceduru koja je mogla da vam spase život. Kada se pojavila vest o vašoj smrti 2012, hitan poziv irskih aktivista odjeknuo je širom sveta, tražeći ukidanje Osmog amandmana isrkog Ustava“, napisala je Ema i dodala da se iznova i iznova dešava da naše lokalne i globalne zajednice žale nad nečijom smrću izazvanom društvenom nepravdom. Da se u tim momentima odaje pošta preminulima, da se društvo mobilizuje sa zahtevom da smrt dobije „neki viši smisao“. I da svi obećaju: neće se ponoviti.

„Ali retko se dešava da nni čija je smrt simbol nejednakosti u društvenim strukturama zaista „dobiju“ pravdu. I pored toga, ovo je istorijska feministička pobeda koja pojačava borbu za reproduktivnu pravdu svuda“.

„Vaši prijatelji i porodica su sa velikom zahvalnošću, ali i sa željom da zaštite sećanje na vas, podelili svoje uspomene. Rekli su nam da ste bili veoma živahni i strastveni, rođeni vođa. Čula sam da ste 2010. na Divali festivalu bili najbolja plesačica, izvodeći spontanu koreografiju sa decom iz svog kraja“, napisala je dalje Ema i istakla da je gledala snimak plesa Savite iz 2011. sa roslave dana Svetog Patrika i da ju je video dirnuo do suza.

Navela je da je otac tragično nastradale doktorke zahvalan ljudima koji su se izborili za ukidanje amandmana što su učesnici pokrete smatrali „dugom prema porodici dr Savite Halapanavar“.

Ema se nada da će se Savitina porodica pridružiti kampanji „Zajedno za da“. Poručila je da veliki posao urađen u Irskoj, ali da i dalje ima mnogo toga da se uradi, na globalnom nivou, od Argentnine do Poljske.

Kao organizacije koje se zalažu za pravo na abortus navela je „Mrežu za podršku abortus“ i „Žene pomažu ženama“.

Setila se i natpisa koji je pročitala u dablinu u čast doktorke: „Mnogi među nama su se probudili jer ste vi zaspali“.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close