IMATE FISTULU NA ZUBNOM MESU? Telo pokušava da vas upozori na nešto, nemojte zanemarivati ovaj SIMPTOM!

IMATE FISTULU NA ZUBNOM MESU? Telo pokušava da vas upozori na nešto, nemojte zanemarivati ovaj SIMPTOM!

Fistula na zubnom mesu najčešće nastaje kao posledica infekcije zubnog živca. Uzrok te infekcije je karijes koji se nije na vreme lečio. Osim karijesa, postoje mnogi razlozi zašto na zubnom mesu dolazi do infekcija, fistula i afti. Fistula na zubnom mesu služi za pražnjenje gnoja iz mesta nastanka u usnu šupljinu.

Na nastanak fistula mogu uticati polomljeni zubi, upala desni, ali i fizički udarac u područje zubiju. Infekcije i upale zuba i zubnog mesa često se mogu proširiti na druge delove glave i vrata pa je bitno na vreme lečiti upale. Pre svega važna je zubna higijena, redovni pregledi i popravka zuba, piše “Magazin“…

Uzroci mogu biti razni, a ovo su najčešći:

Infekcija radi bolesti zuba ili desni, alergijska reakcija, stvaranje hematoma zbog krvarenja, lom kostiju vilice.

Fistula ne boli sama po sebi, bol ćete osetiti na dodir ili pritisak. S obzirom na to da je ispunjena tečnošću, prepoznaćete je tek kada natekne. Osim boli na dodir, moguće je da ćete osetiti i ove posledice:

Bol koja se širi na ostatak desni i usne šupljine, toplina na prostoru upale, crvenilo kože, gnojna tečnost, otežano zatvaranje usta, povišena temperatura. Najčešći uzrok nastanka ovakvih infekcija i fistula na zubnom mesu je karijes koji nije lečen na vreme. Sve počinje od malog karijesa koji vam u početku ne smeta jer nema bolova. Sledeći korak je blaga upala, fistula, te na kraju granulom koji je opasan. Ukoliko se zub ne popravi, karijes napreduje i stvara otpor prema šupljini u zubu u kojoj se nalazi zubni živac što rezultuje jakim bolovima i dugotrajnim lečenjem. Bakterije koje nastaju pri infekciji šire se prema vrhu korijena i prelaze u koštano tkivo. Stvara se gnoj kao reakcija organizma i time nastaje fistula na zubnom mesu, ali i ciste. Prisustvo fistule govori kako postoji infekcija u predjelu vrha korena zuba koja se mora što pre tretirati.

Lečenje fistule na zubnom mesu – Da bi zadržali zdrave zube svakog dana trebate odstranjivati naslage sa zubi četkicom za zube i zubnom svilom. Osim toga, da bi smanjili rizik od kvarenja zubi trebali biste smanjiti količinu šećera, duvana i alkohola. Kada primetite fistulu na zubnom mesu, nemojte je pokušavati odstraniti sami.“Ako se pojavila fistula, sigurno se radi o nekom hroničnom procesu na vrhu korena, možda uzrokovanom promenama u potpornim strukturama zuba. Isto tako, može biti reči i o cisti. Svakako treba napraviti RTG snimku zuba i nakon toga odrediti terapiju”, rekao je Tomislav Flegar, dr. med. dent.

S obzirom na to da je nastanak fistule povezan s drugim problemima u usnoj šupljini, obavezno se obratite svom stomatologu. On će nakon dijagnoze odrediti na koji način će se odstranjivanje i lečenje fistule odviti. Ako želite sami ublažiti bolove i infekciju koju osećate, možete probati ove domaće preparate: Ispiranje zuba sodom bikarbonom i vodom može služiti kao tečnost za ispiranje usne šupljine. Smanjiće upalu i navesti da se povuče sa zubnog mesa i desni. Čaj od žalfije koji ste skuvali i ostavili da stoji na sobnoj temperaturi takođe je odličan za ublažavanje upale pa tako i fistule na zubnom mesu. U čaj nemojte dodavati šećer niti bilo koji drugi zaslađivač. Listovi mente ublažiće zubobolju. Možete ih žvakati ili napraviti čaj od suhih listova. Čaj možete grgljati u ustima i time ispirati usnu šupljinu.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close