PPOFESOR AŠANIN: Novi centar za radiohirurgiju otvara se oko 1. novembra

PPOFESOR AŠANIN: Novi centar za radiohirurgiju otvara se oko 1. novembra

BEOGRAD – U Kliničkom centru Srbije završena je zgrada Centra za stereotaksičnu radiohirurgiju i terapiju površine 700 metara kvadratnih, a direktor KCS, profesor Milika Ašanin, kaže da će Centar biti otvoren oko 1. novembra.

Centar je u dva nivoa, a kompletna medicinska oprema: iks nož, kompjuter tomograf i skener instalirana je i podešena, pišu Novosti. Kako kaže Ašanin, u toku je finalna obuka medicinskog kadrza za korišćenje ovih aparata i dodatne medicinske opreme.

„Centar za iks nož je od izuzetnog značaja za lečenje naših građana, onkoloških pacijenata, jer će sada biti u mogućnosti da se leče besplatno, odnosno o trošku osnovnog zdravstvenog osiguranja, samo uz zdravstvenu knjižicu. Do sada su ovaj tretman mogli obavljati isključivo u inostranstvu, po ceni od 15 do 20.000 evra“, kaže profesor Ašanin.

„Zaista smo ponosni što smo u KCS dobili jedan savremen onkološki centar, izgrađen i opremljen po najvišim medicinskim standardima, kaže on.

„Mi uvek razmišljamo o daljim planovima pa i u pogledu nabavke drugih savremenih dijagnostičko-terapijskih aparata i sistema“, dodaje Ašanin.

On smatra da je u medicini veoma važno „čvrsto stajati na zemlji“, svestan da savremeni aparati i oprema ništa neće vredeti ako nemamo dobre i kvalitetne lekare i medicinske sestre i tehničare.

I u tome zaista imamo veilku podršku Ministarstva zdravlja“, kaže on.

„Konkretno u ovoj godini smo zaposlili 95 lekara i 290 medicinskih sestara i tehničara. U prošloj, ukupno 515 zdravstvenih radnika je zaposleno. Konkursima uvek popunjavamo one stručne profile koji su nam najpotrebniji, za anestezilogiju, radiologiju a u okviru akcije Ministarstva zdravlja u KCS su se zaposlila 23 najbolja diplomca medicinskih fakulteta u Srbiji. To znaci da je gotovo 1.000 zdravstvenih radnika dobilo posao u našoj ustanovi od 2017., naveo je Ašanin.

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close