NAČELNICA PEDIJATRIJE I NEZADOVOLJNA MAJKA U SUKOBU UŽIVO: Šta se zapravo dogodilo s detetom u ordinaciji?

NAČELNICA PEDIJATRIJE I NEZADOVOLJNA MAJKA U SUKOBU UŽIVO: Šta se zapravo dogodilo s detetom u ordinaciji?

Tri dana nakon što je Violeta Cvetković iz Kragujevca objavila uznemirujući video sa lekarima Doma zdravlja za koje tvrdi da su odbili da pregledaju njeno bolesno dete strasti ne samo da se nisu stišale, već se pitanja u vezi sa ovim slučajem neprestano otvaraju.

Da li je dete pregledano ili nije kod drugog lekara, da li je lekarka Nada zaista odbila da pregleda dete, kada je nastao snimak, a kada je obavljan navodni pregled ostaje nejasno i posle jutrošnjeg ponovnog susreta majke i načelnice pedijatrije u Kragujevcu, i to u programu uživo na televiziji Prva.

Atmosfera između sukobljenih sagovornica bila je i te kako naelektrisana, a majka i načelnica nisu mogle da sakriju grimase i nezadovoljstvo. Majka Violeta Cvetković i načelnica Jasmina Ivošević u program su se uključile preko video linka, a gosti u studiju bili su direktor Lekarske komore Milan Dinić i advokat Marina Mijatović.

Sve detalje o slučaju najpre je iznela majka.

– Pet minuta pre početka pauze sam stigla u Dečji dispanzer sa devojčicom koja inače ima dijagnozu epilepsije, znači nije samo u pitanju bila temperatura… Rerkla sam da želim da pregled bude kod doktorke Nade Ilić zato što je ona prethodno bila izabrani lekar našeg deteta – objasnila je Cvetkovićeva dodajući da je lekarku promenila jer se često događalo da nije bila u smeni, odnosno bila je na bolovanjima i odmorima.

Majka je kazala da je doktorka bila u ordinaciji, ali je odbila da pregleda njeno dete.

– Knjižica i karton su otišli u ordinaciju kod doktorke Nade. Proziva me je medicinska sestra i kaže ‘Doktorka Nada ne želi da vas pogleda zato što više niste njen pacijent’. Karton su prebacili kod doktora Bobana Čupića, lekara sa kojim iskreno nisam bila zadovoljna – pričala je Cvetkovićeva i negirala da je njeno dete uopšte pregledano.

Žena koja je snimila doktorke u kragujevačkom Domu zdravlja, nedavno tvrdila da je prevarena od strane Mikija Panjkovica

Suprotno tvrdi načelnica Ivošević.

– Sporni snimak je nastao nakon obavljenog pregleda deteta od strane pedijatra doktora Bojana Čupića. Pregled deteta je obavljen u terminu od 10.13 do 10.28 minuta – kazala je doktorka.

Međutim, na konkretno pitanje voditeljke da li je doktorka Nada odbila pregled, načelnica nije imala odgovor. Kako kaže, nije bila prisutna i nije mogla da posvedoči.

– Nemam takva saznanja. O takvim saznanjima govoriće nadležne institucije koje su obaveštene. Medicinske sestre su dete uputile u ordinaciju doktora Bobana Čupića koji je u tom trenutku radio na kurativi sa doktorkom Nadom Ilić, koji je tada bio slobodan, jer ne čekamo, gledamo da što pre pružimo uslugu našim malim i najosetljivijim pacijentima – kazala je načelnica.

Majka, međutim, negira da je do pregleda uopšte došlo.

– Ne, karton je bio kod njega, ja sam ušla u njegovu ordijaciju, uzela sam karton. Na pitanje ‘Šta je detetu?’ ja sam rekla da nije ništa i izašla sam iz ordinacije. A to se desilo nakon snimka. Ako je pregled trajao od 10.13 do 10.28 kako je mogao snimak da bude načinjen u 10.24 i do 10.25 da traje? To je nešto što ja ne mogu da montiram, to je vreme koje je načinio telefon – upitala je majka.

Ona je rekla da je dete pregledano kod privatnog lekara, ali nije želela da kaže kako se lekar zove.Popodne je došla kod svog izabranog lekara u smeni u kojoj je radio i završila pregled.

Načelnica je mogla samo da kaže da će nadležni organi utvrditi šta se zaista dogodilo.

Da se mora da se istraži saglasan je i direktor Lekarske komore, međutim, objašnjava i da propusta nije bilo ukoliko je za dete ponuđen pregled.

– Žao mi je što danas razgovaramo na ovaj način. Mene ovo sve podseća malo na neki rijaliti gde je sada uključeno više strana i sada neko treba da arbitrira o tome što se desilo. Mislim da je već uključen vanredni inspekcijski nadzor. Postoji elektronska dokumentacija kada je otoren karton, šta je upisano, i onda ćemo imati sve činjenice. Bitno je da je detetu pružena zdravstvena usluga i da je imalo mogućnost da bude pregledano – kazao je dr Milan Dinić, direktor Lekarske komore.

Advokat Marina Mijatović naglasila je da je pravo na izbor lekara, ipak, neprikosnoveno.

– Svaki pacijent može da promeni lekara ukoliko je nezadovoljan po bilo kom osnovu. Ukoliko je dete imalo temperaturu 39 obaveza je zdravstvene ustanove da pruži pregled. Majka se prvo izjasnila kod kog lekara želi, koji je bio u smeni. Prema ovim informacijama taj lekar je odbio pregled. Majka je imala puno pravo da kaže da u tom momentu ne želi kod drugog lekara jer ima neko negativno iskutvo sa njim – kazala je ona i dodala da je majka mogla da se obrati savetniku za zaštitu prava pacijenata.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close