KAMILICA, LAVANDA, LIPA: Čajevi koji pomažu u borbi protiv stresa

KAMILICA, LAVANDA, LIPA: Čajevi koji pomažu u borbi protiv stresa

U borbi sa stresom, napetošću i nesanicom većina uzima tablete za smirenje ili spavanje. Međutim, osim njih, u tim situacijama treba isprobati neki od ovih napitaka

Dok se za kratkotrajni stres tvrdi da je zapravo dobar i podsticajan za organizam, dugotrajne i veoma stresne situacije negativno deluju na telo i čine nas podložnijim brojnim zdravstvenim tegobama.

Svakodnevna tenzija uzrokuje loš rad organa za varenje, nervnog i respiratornog sistema, utiče na sporije začeće, uništava kardiovaskularni i imunološki sistem.

 

Čaj od lavande: Lavanda deluje veoma umirujuće i vrlo je popularna u aromaterapiji, zato ne čudi što se koristi od antičkih vremena. Kao prirodan lek za smirenje pomaže čaj. Jednu do dve čajne kašičice osušenih cvetova prelijte vrelom vodom i pustite da odstoji.

 

Čaj od lipe: Ova biljka nas mirisom podseća na detinjstvo. Lipov cvet se od davnina koristi u narodnoj medicini kao lek za opuštanje nervnog sistema, a naročito u slučaju jake nervoze, razdražljivosti, anksioznosti i nesanice. Za to su zaslužna eterična ulja koja se nalaze u cvetu, imaju sedativno svojstvo i opuštaju mišiće.

Poznata je kao prirodni sedativ jer ima umirujući učinak, pa pomaže protiv nervoze, glavobolje i nesanice. Ukoliko zamenite kafu čajem od lipe, mnogo lakše ćete se izboriti sa stresom i brže zaspati.

 

10 rasa pasa koje na čoveka deluju kao tablete za smirenje: Vlasnika vole više nego sebe! (FOTO)

 

NEPOZNATI MLADIĆ OTPLATIO SVE DUGOVE PENZIONERA U APOTECI: Svima krenule suze posle ovakvog divnog gesta

 

Čaj od kamilice: Ako ste često pod stresom, vreme je da se okrenete iznenađujućem dejstvu mirisne kamilice koja je odavno poznata kao opuštajuće, smirujuće sredstvo. Ova biljka sadrži materije koje utiču na iste delove mozga poput lekova za anksioznost.

Ako ste skloni stresu, a ne pijete nikakvu terapiju koju vam je prepisao lekar, pomoć možete da potražite u nekom od čajeva koji će vas umiriti.

 

Čaj od mente: Ovaj čaj pre spavanja odlično umiruje organizam i pomaže da lakše zaspite. Smanjuje glavobolju i želudačne tegobe uzrokovane stresom. Menta se upotrebljava u farmaceutskoj, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji, što dovoljno govori o njenoj svestranosti i lekovitosti.

 

Čaj od valerijane: Aktivne materije u ovoj biljci deluju umirujuće, pa je izuzetno važan prirodan lek koji dokazano pomaže u ublažavanju stresa, tuge, straha i uznemirenosti. Pre korišćenja se obavezno informišite o količini koja sme da se koristi. Oni koji je uzimaju treba da znaju da se ona nikada se ne sme koristiti zajedno s tabletama za opuštanje.

Jedna od glavnih prednosti valerijane, za razliku od mnogih drugih sredstava za smirenje, jeste ta što ne izaziva zavisnost.
Podrazumeva se da je neophodno pridržavati se propisanog uputstva za doziranje i način upotrebe.

Nakon tri nedelje upotrebe valerijane treba napraviti pauzu da ne bi došlo do ispoljavanja eventualnih neželjenih efekata, kao što su mučnina, glavobolja, pa čak i uznemirenost.

Ovu biljku ne treba da konzumiraju deca i trudnice.

 

Izvor: kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close