ZAGRLJAJ U PRVIM DANIMA ŽIVOTA Hobotnice igračke koje pomožu PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA u Srbiji

ZAGRLJAJ U PRVIM DANIMA ŽIVOTA Hobotnice igračke koje pomožu PREVREMENO ROĐENIM BEBAMA u Srbiji

Heklana hobotnica, čiji krak podseća prevremeno rođenu bebu na pupčanu vrpcu i tako joj pomaže da prebrode kritični period, postala je hit na društvenim mrežama, ali je i ujedinila sve zemlje u regionu kako bi se pronašlo što više žena koje mogu ove igračke da ispletu.

Inicijator je Jelena Roskar iz Aleksinca, koja se porodila u 23 nedelji trudnoće i na svet donela bebu tešku svega 550 grama. Njena ćerka je danas zdrava predivna malena devojca koja je olicenje snage i volje za zivotom svima.

Hobotnice čudesnice su heklane igračkice koje pomažu bebama tokom kritičnog perioda. Dok bebe borave u inkubatorima često čupaju sonde pa medicinsko osoblje mora po nekoliko puta da ih menja, što dodatno uznemirava bebe. Međutim, kada beba rukom uhvati krak hobotnice smiri se, disanje joj se stabilizuje, što kao krajnji rezultat ima daleko manji broj čupanja sondi. Objašnjenje je jednostavno, krak hobotnice podseća bebu na pupčanu vrpcu, pa tako beba oseća sigurnost kao onda kada je bila u maminom stomaku.

 

Ovde možete videti od početka do kraja kako teče izrada jedne hobotnice čudesnice:

Potrebno je da hobotnice budu heklane pamučnim koncem, da su punjene silikonskim punjenjem za jastuke, da dužina glave bude 7-9 centimetara, obim 15-17 centimetara, a dužina kraka kada se razvuče ne sme biti veća od 22 centimetara.

Inače, projekat pomoći nedonoščadima pomoću hobotnica – čudesnica postoji od januara 2013. godine i veoma je popularan u Holandiji, Švedskoj, Belgiji. Anketa sprovedena na konferenciji neonatologa u Ukrajini 2015, dala je sledeći rezultat: 48 od 50 neonatologa izjavilo je da je uočilo boljitak od korišćenja pletene hobotnice u oporavku nedonoščadi. Za sada se ne može precizno odrediti kolika je pomoć od hobotnice-čudesnice, ali i najmanja pomoć prevremeno rođenim bebama znači mnogo.

U Srbiji je, prema podacima iz 2015. godine, rođeno 65,657 beba, od kojih je 4.000 bilo rođeno pre vremena. Takva deca obično se smeštaju u jedinice neonatološke nege.

 

M.S.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close