Bolnice uvode nova pravila za pacijente (FOTO)

Bolnice uvode nova pravila za pacijente (FOTO)

Nakon što je nedavno izbio skandal u kragujevačkom domu zdravlja, u Vojvodini je stupilo na snagu novo pravilo, prenosi „Blic“.

U zdravstvenim ustanovama u Vojvodini zabranjeno je fotografisanje i snimanje, naložio je Pokrajinski sekretarijat za zdravstvo.

Zabranu su prvi na vrata okačili nadležni u Opštoj bolnici u Vrbasu.

„Mi, čak svim pacijentima čije stanje zahteva ležanje u bolnici, dajemo da potpišu izjavu da su obavešteni o zabrani fotografisanja i snimanja u našoj bolnici“ navode za „Blic“ u OB u Vrbasu.

Oni pretpostavljaju da je do takve odluke došlo zbog snimka iz kragujevačkog doma zdravlja, kada je majka Violeta Cvetković snimila lekare, koji su navodno odbili da pregledaju njenu ćerkicu, i taj snimak postavila na svoj Fejsbuk profil.

Po Lončarevom naređenju, u svim domovima zdravlja, bolnicama i dispanzerima stavljena su ovakva obaveštenja.

Fotografija zabrane okačena je na društvenim mrežama, a kako saznaje „Blic“, ovaj natpis o zabrani stoji već nekoliko dana na svim ulazima u OB Vrbas.

„Zabranjeno fotografisanje i snimanje pacijenata, medicinskog osoblja u toku rada, kao i svih zaposlenih u toku radnih aktivnosti, oglasnih tabli na odeljenjima, temperaturnih lista i svega ostalog što može ugroziti proces rada“, istaknuto je.

Ova objava je izazvala lavinu komentara poput: „Ako nema snimanja, onda ne može da se dokaže krivično delo nepružanja lekarske pomoći“, kao i „Tajno ćemo da snimamo, a javno da objavljujemo“.

Menadžment te vojvođanske bolnice podsetio je pacijente da je „po Krivičnom zakoniku RS svako neovlašćeno fotografisanje i neovlašćeno objavljivanje i prikazivanje tuđeg spisa, snimka i portreta kažnjivo (čl. 144, 145 KZRS)“.

Ovakvih zabrana u Kragujevcu nije bilo. Ministarstvo zdravlja je podržalo inicijativu Pokrajinskog sekretarijata „jer zakon mora da se poštuje. I to ne samo odredbe Krivičnog zakonika Srbije, već i Zakon o pravima pacijenata“, naveli su oni.

 

Izvor: infobrif.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close