Ovo je 10 NAJUPEČATLJIVIJIH IMENA za dečake i devojčice koje SKORO NIKADA NISTE ČULI, a imaju neverovatno divna i posebna značenja!

Ovo je 10 NAJUPEČATLJIVIJIH IMENA za dečake i devojčice koje SKORO NIKADA NISTE ČULI, a imaju neverovatno divna i posebna značenja!

Sve češće roditelji u Srbiji odlučuju da detetu nadenu neobično ime, netipično za naše područje. Tradicionalna i uobičajena imena poput Jelene, Milice, Marije, Nikole, Jovana padaju u zaborav, a devojčice i dečaci dobijaju jedinstvena i zvučna imena, kojima često nisu potrebni ni nadimci.

No, nije lako izabrati ime koje se ne upotrebljava ili pominje često, a zvuči lepo i nije previše čudno ili potpuno strano zemlji u kojoj živimo. Zato vam donosimo pet najlepših imena za devojčice i pet za dečake, za koje su sigurni da ih ne srećete na svakom koraku, a ipak sa sobom nose divna značenja i vrlo su specifična.

PET NEOBIČNIH IMENA ZA DEVOJČICE:

1. Gea: Ovo ime potiče od grčke reči „gea“ koja označava zemlju. U grčkoj mitologiji Gea je bila Majka Zemlja i boginja plodnosti, a nastala je iz Haosa. Još jedna alternativa ovom imenu je Geja.

2. Aria: Ovo ime znači lavica u dva drevna jezika, aramejskom i hebrejskom. Međutim, na persijskom i indijskom označava nešto što je „plemenito i čisto“. A takođe, zanimljivo je i jer pri izgovoru podseća na reč „arija“ što nas momentalno asocira na muziku.

3. Tila: Ovo je ime nemačkog porekla i predstavlja varijantu nešto popularnijeg imena Matilda. Prevodi se kao „dobra“.

4. Livija: Ovo ime, kao i Liva ili Livia, ima nekoliko značenja. Pre svega predstavlja verziju imena Olivija, premda se od staro rimskih vremena pojavljuje i zasebno, a znači „kruna“ ili „okrunjena“. Drugi izvori ipak kažu da ovo ime ima i značenje „siva, plavkasta“. Zanimljivo je da se jedna od najmoćnijih žena u starom Rimu zvala upravo Livija, a poznatija je kao Julija Avgusta. Ime Livija često je i u Mađarskoj.

5. Amelija: Ovo ime ima nekoliko tumačenja. Pre svega je poznato kao ime germanskog porekla koje označava „naporan rad, napredak, marljivost“. No, drugi izvori govore da je reč o ženskoj verziji muslimanskog imena Amil i znači „dama“. Zanimljivo je i da je ovo ime jedno od pet najpopularnijih u čitavom svetu.

Video koji će vas načisto istopiti: Pogledajte kako ove bebe uživaju

IMENA ZA DEČAKE:

1. Tibor: Ovo ime najzastupljenije je u Mađarskoj, Sloveniji i Rumuniji. U staroslovenskim jezicima ovo ime označavalo je „sveto mesto“, a slovenska verzija ovog imena Ščibor označava nekog ko je „ratnik, vojnik“.

2. Vigo: Ovo ime je skraćeni oblik imena Vigor koje je latinskog porekla i znači „životna snaga“. No, ime Vigo je takođe poznato i u Skandinaviji gde znači nekog ko je „poseban“, ko je vizionar i potpuno jedinstven.

3. Oskar: Ovo je ime sa veoma zanimljivim značenjem, poreklo izvodi iz starogermanskog „os“ što je ime njihovog boga uz reč „gar“ koja znači „koplje“. Tako dolazimo do bukvalnog značenja „božje koplje“. Takođe, može da bude i anglosaksonska forma starogermanskog imena „Angsar“ u značenju „božiji sin“.

TAČAN IZNOS PLATE ENIGMA Trudnička primanja po novom zakonu POTPUNO NEJASNA

4. Idris: Po jednoj verziji ovo je ime arapskog porekla i označava nekog ko je prorok, tumač. Zapravo, reč je o Idrisu, čoveku koji je bio poslanik u islamu, i za koga se kaže da je prvi čovek na Zemlji koji je pisao perom. S druge strane, ovo i je velško ime i prevodi se kao „strastveni gospodar“.

5. Jona: Ovo je biblijsko ime i bukvalno se prevodi kao „golub“. Inače, Jona je bio starozavetni prorok koji je preživeo tri dana u utrobi kita.

 

Izvor: zena.blic.rs

1 KOMENTAR

comments user
Hairstyles

Undeniably imagine that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to have in mind of. I say to you, I definitely get annoyed whilst people consider issues that they just don’t know about. You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing with no need side effect , other people can take a signal. Will probably be back to get more. Thank you

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close