10 ŽENSKIH IMENA koja su nosile NAŠE BAKE, a i dan danas su PRELEPA i možete ih dati svojoj devojčici: PETO nas je posebno oduševilo!

10 ŽENSKIH IMENA koja su nosile NAŠE BAKE, a i dan danas su PRELEPA i možete ih dati svojoj devojčici: PETO nas je posebno oduševilo!

Sve je češća praksa da se deci nadenu retka i neobična imena. I dok su u trendu ona kratka koje zvuči „svetski“, zaboravljamo starinska ženska imena kakva su krasila naše bake.

To je prava šteta, jer i među njima ima zaista divnih i upečatljivih, a pritom negujete duh tradicije i našeg jezika. Ovog puta donosimo 10 imena karakterističnih za neka prošla vremena, premda se i dalje s vremena na vreme „provuku“.

Pišite nam u komentarima da li vam se dopadaju.

Ankica: Ankica i Anica su varijante imena Ana, koje potiče od starohebrejskog „Hannah“, a u bukvalnom prevodu znači „milost, zahvalnost! Kako je ime Bogorodice Marije bilo Ana, u različitim verzijama je ovo ime popularno već vekovima među hrišćanima.

Bogdana, Bogdanka: Ovo je ženska varijanta imena „Bogdan“, u čijoj je osnovi reč „Bog“, a označava bebu koja je „Božji dara“, „Bogom dana“. Staro verovanje kazuje da su deca sa ovim imenom „zaštićena od Boga“, a davala su se i onoj deci koja su dugo i željno iščekivana.

Danica, Danka: Ovo je slovensko ime, a postoje dva objašnjenja za ovo ime, jedno je da je nastalo od reči „dan“, dok je drugo da potiče od narodnog naziva za Veneru – zvezda Danica, koju je moguće videti i rano ujutru, pre zore. Ime simboliše jasnu, svetlu devojčicu punu nade i vere.

Đurđija, Đurđica: Ovo je ženska varijanta imena Georgije i Đorđe, a slična su i Đurđa i Đurisava. Izvedeno je od grčke reči „geōrgós“ što znači „zemljoradnik“.

Žanka: Ovo je kratka varijanta imena „Božana“, a znači „neko ko dolazi od Boga“.

Kalina: Reč je imenu slovenskog porekla, a zapravo je naziv ukrasne biljke „obične ili divlje kaline“ koje je postalo lično ime. Ova biljka je inače veoma otrvona, pa simbolično predstavlja jaku ženu koja je veliki borac. Postoji i objašnjenje da je ovo ime poteklo od reči „kaline“ što na grčkom znači „dobar, častan“ čovek.

Lenka: Skraćena verzija ženskih imena „Magdalena“, „Helena“ i „Jelena“. Potiče od grčke reči „helle“ što znači „sjajna, blistava“, a označava i „sunčevu svetlost“. Prema helenskoj legendi to je bilo ime najlepše žene sveta, kćerke Zevsa – Labuda i Lede, sestre Kastora i Poluksa.

Malina: Najčešće tumačenje ovog imena je da je reč o nazivu za voće koje je uzeto za lično ime, a u našem narodu simboliše slatku, simpatičnu i lepu devojku.

Spomenka: Ovo je ime domaćeg porekla, a nastalo je od naziva za cvet „spomenak“. Postoji i mišljenje da je nastalo od reči „spomen“ (uspomena, sećanje, koga pominju, pamte – nezaboravan, nezaboravna).

Sunčica: Ovo ime je izvedeno od imenice „sunce“, slovenskog je porekla i u prenesenom značenju odlikuje osobu koja je „svetla, sjajna, blistava, topla, nežna“.

 

Izvor: zena.blic.rs

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close