Ishrana dojilja: Predlog jelovnika za žene koje doje

Ishrana dojilja: Predlog jelovnika za žene koje doje

Ishrana dojilja jako je važna za pravilnu produkciju i kvalitet mleka za bebu. Posebno je važan adekvatan unos tečnosti i hranljivih materija.

Ishrana dojilja jako je važna za pravilnu produkciju i kvalitet mleka za bebu. Posebno je važan adekvatan unos tečnosti i hranljivih materija.

Dojenje ima povoljno dejstvo na zdravlje deteta. Majčino mleko osigurava optimalan i uravnotežen unos hranljivih sastojaka i sadrži materije koje jačaju detetov imunološki sistem i pomažu mu u borbi protiv infekcija, bakterija i virusa. Istraživanja su pokazala da su deca koja su se hranila majčinim mlekom ređe gojazna.

Dojenje povoljno utiče i na zdravlje majke. Pomaže da se telo brže vrati u normalu nakon trudnoće, a pokazalo se da žene koje doje duži period ređe obolevaju od raka dojke, jajnika i dijabetesa. Ishrana tokom dojenja treba da se temelji na piramidi pravilne ishrane. Treba uključiti namirnice iz svih grupa: žitarice, voće i povrće, mleko i mlečne proizvode, meso, kao i zamene za meso. Slatkiše, masti životinjskog porekla i margarin treba jesti u malim količinama.

DOBILI DRUGO DETE Majka male Milice, koja je preminula nakon što ju je otac bacio na pod, PONOVO ŽIVI SA NASILNIKOM

UNOSITE DOVOLJNO TEČNOSTI

Posebno je važno da dojilje piju dosta tečnosti. Dnevno treba da popiju najmanje tri litra vode ili druge tečnosti, a leti taj unos treba da bude veći. Adekvatna količina tečnosti, vode, blagih čajeva i prirodnih voćnih sokova veoma je bitna za uspostavljanje i održavanje laktacije. Majkama se savetuje da češće piju čajeve od kamilice, listova melise, koprive, anisa i komorača, jer ova biljna kombinacija podstiče stvaranje mleka, ublažava grčeve i oslobađa gasove iz debelog creva. U slučaju smanjenog unosa tečnosti, smanjuje se izlučivanje vode preko bubrega, ali ne i količina izlučenog mleka. Pojava tamne mokraće jakog mirisa ukazuje na nedovoljan unos tečnosti.

PLUS 500 KALORIJA

Dnevni zbir kalorija ne treba da se spušta ispod 1.800. Žena koja doji troši oko 500 kalorija na dan samo na stvaranje mleka za svoje dete. To je jednako energiji koja se potroši ukoliko pretrčite šest kilometara. Zato i postoji pravilo da je majkama tokom dojenja potrebno dodatnih 500 kalorija na dan. Međutim, ako je žena pre trudnoće imala prekomernu telesnu težinu ili je dobila veliki broj kilograma tokom trudnoće, taj dodatni unos kalorija treba da bude niži. Gojaznost majke kao posledicu može da ima smanjenu produkciju mleka, a u retkim slučajevima nemogućnost da doji. Redukcijske dijete tokom dojenja strogo su zabranjene, međutim velika je verovatnoća da ćete u tom periodu gubiti 0,5 kg nedeljno. Nemojte to da vas brine, to je rezultat normalnog fiziološkog procesa.

Dve transplantacije bubrega u Tiršovoj po metodi iz Engleske

Idealno izbalansiran jelovnik za žene koje doje

Doručak: Sveže isceđeni sok pomorandže, 2 pečena jaja, 2 kriške tosta od integralnog brašna, šolja voćne salate, kafa bez kofeina

Užina: Šejk od banana i mleka, jabuka

Ručak: 200 g pilećih grudi pečenih na roštilju, salata od mešanog povrća, pecivo

Užina: Mocarela s paradajzom, 150 g, 2 parčeta integralnog hleba, sok od pomorandže

Večera: Plava riba s roštilja 200 g, 2 šolje kuvanog povrća, 2 šolje voća

Napomena: Za vreme dojenja ne preporučuju se slana i začinjena hrana, suhomesnati proizvodi, beli luk, začini, kisela hrana, gazirana pića, alkohol i cigarete. Takođe, izbegavajte hranu koja izaziva gasove i nadima, pre svega se misli na grašak, pasulj i pečurke.

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close