Najsavremenija laboratorija počela da radi u Urgentnom centru

Najsavremenija laboratorija počela da radi u Urgentnom centru

U Urgentnom centru Kliničkog centra Srbije počela je danas da radi renovirana, potpuno automatizovana laboratorija.

U njoj će se analizirati kompletna krvna slika pacijenata, raditi brojni enzimi, tumorski markeri, hormoni štitne žlezde, polni hormoni, srčani markeri, koncentracija određene grupe lekova.

Laboratorija će raditi 24 sata, svakog dana u nedelji i praznicima, i u njoj će se analizirati uzorci ležećih pacijenata iz Urgentnog centra, svih pacijenata koji pomoć ambilantno zatraže u Urgentnom centru, kao i svih pacijenata Kliničkog centra Srbije tokom vikenda.

Direktorka Centra za medicinsku biohemiju KCS Sanja Stanković kaže da se u toj laboratoriji godišnje uradi više od četiri miliona analiza i primi više od 400.000 uzoraka pacijenata koji se leče u UC.

POSLODAVAC DAO 4 DANA VIŠE SLOBODNO RADNICIMA KAKO BI SEBI PRIUŠTILI ŠTO VEĆI BROJ ORGAZAMA: Svaki treći Britanac produktivniji je na poslu DAN nakon DOBROG SEKSA!

Laboratorija je potpuno automatizovana što će omogućiti minimalni kontakt osoblja s biološkim materijalom.

– S druge strane, to nam omogućava veću pouzdanost dobijenih rezultata, veću efikasnost rada i da se rezultati analiza dobiju za kraće vreme – rekla je Stankovićeva za Tanjug.

Adaptacija prostora i nabavka nove opreme obezbeđena je iz donacija. Laboratoriju je danas obišao i državni sekretar ministarstva zdravlja Radislav Šćepanović, kao i ambasador Švajcarske u Srbiji.

Šćepanović je ukazao na značaj Urgentnog centra, koji je otvoren 24 sata, 365 dana u godini za najteže pacijente i da je obiman posao koji obavljaju.

– Da bi se taj posao olakšao i ljudima i bolesnicima važna je dobra organizacija u dobrom prostoru i sa dobrom opremom – istakao je Šćepanović i dodao da naprednu opremu nije lako nabaviti te da je značajna svaka pomoć i razumevanje društveno odgovornih kompanija.

Ambasador Švajcarske Fipil Ge rekao je da mu uvek zadovoljstvo da, kao ambasador, prisustvuje otvaranju neke nove investicije koja je rezultat bilateralne saradnje.

Zadovoljstvo je danas, kaže on, još veće, jer je reč o investiciji u Klinički centar Srbije, instituciji koja je posvećena pacijentima i koja će im omogućiti dostupnom pouzdanu, kvalitetnu i brzu dijagnostiku.

 

Izvor: blic.rs

2 KOMENTARA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close