UNIŠTENA AVIONSKA BOMBA OD 238 KILA: Velika akcija kod Mostara (FOTO)

UNIŠTENA AVIONSKA BOMBA OD 238 KILA: Velika akcija kod Mostara (FOTO)

Uklanjanje i uništavanje avionske bombe pronađene u Jasenici pored Mostara, okončano je juče, a opasnu akciju organizovala je Federalna uprava civilne zaštite, a asistirale su i brojne druge službe.

U izuzetno složenoj i rizičnoj operaciji koju su izveli timovi za uništavanje eksplozivnih sredstava Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) uklonjena je i uništena neeksplodirana avionska bomba bruto mase 238 kilograma američke konstrukcije zaostala iz perioda Drugog svetskog rata.

Zbog stanja u kojem je pronađena ova bomba je razoružana metodom manuelnog skidanja prednjeg i zadnjeg upaljača u skladu sa tehničkim uputstvom. Posle deaktivacije bomba je utovarena na transportnu prikolicu i pripremljena za prevoz do mesta za uništenje u Bijeloj, a uklonjeni upaljači su uništeni detonacijom.

Ovu operaciju je izvelo 12 pripadnika Federalne uprave civilne zaštite.

FUCZ je u poslednjih 20 godina sa ovog područja uklonila tri italijanske poluprobojne avionske bombe mase 100 kilograma tipa „bombamina 100M“, 16 rasprskavajućih bombi od 20 libri tipa AN M41A1, i dve razorne bombe od 500 libri tipa AN M64A1. Poslednja koja je pronađena bila je tipa AN M64A1.

Koliko muškarci zaista obraćaju pažnju na godine: Pitali smo ih i evo istine-crno na belo

EU ODLUČILA: KAZALJKE ĆEMO POMERATI I DALJE! Do 2021. ostaju i zimsko i letnje računanje vremena!

 

Izvor:kurir.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close