„AKO HOĆEŠ DA OVO NESTANE…“ Dva muškarca iz Kosjerića dobila poruku od devojke preko Fejsbuka, odgovorili su i počela je NOĆNA MORA

„AKO HOĆEŠ DA OVO NESTANE…“ Dva muškarca iz Kosjerića dobila poruku od devojke preko Fejsbuka, odgovorili su i počela je NOĆNA MORA

Čuvena „Nigerijska prevara“ ponovo „hara“ po Srbiji. Ovaj put na meti su bila dva muškarca iz Kosjerića koji su, nakon što su dobro nasamareni i ojađeni za nekoliko stotina evra, ipak skupili hrabrosti i policiji prijavili šta im se dogodilo. Ali, krenimo ispočetka.

Internet, putem koga su naivno naseli na prevaru, dvojica Kosjeraca mogla bi da iskoriste da pronađu državu na čiju im je prva, verovatno i jedina, asocijacija golgeter Didije Drogba. Ako ne žele nešto da nauče, ono barem da vide gde su otišle njihove pare.

OVIH 10 STVARI RAZARA VEZU, MOMENTALNO: Nikad ih ne smeš reći svom muškarcu!

A onda mapom Afrike da krenu na istok duž Gvinsjekog zaliva i preko Gane, Toga i Benina dođu do Nigerije. E po toj zemlji, koju pamte po ubitačnom fudbalskom triu Amonike – Amokači – Jekini i zelenim dresovima reprezentacije, nazavana je obmana čije su žrtve bili. Nije teško naći, samo je pitanje da li još vuku traume interneta pa se plaše da ih otud opet nešto ne zaskoči. Kao na primer one „devojke“, kojima su rekli i pokazali više nego što su smeli, pa morali da im iskeširaju novac da bi držale jezik za zubima.

To ćutanje jednog oženjenog Kosjerca, domaćina, koštalo je 300, a drugog momka, 250 evra.

– Obojici su putem društvenih mreža stigli zahtevi za prijateljstvo sa navodnih profila žena bele puti, jedne pod imenom Seli, druge Monika. Jasno je da su profili lažni kao i da su na njima tuđe slike atraktivnih žena koje su bile dovoljne da im zagolicaju maštu – priča izvor „Blica“.

Tek kasnije dvojica lakomislenih saznala su da je to bio sam početak igre globalno zvane „Nigerijska prevera“, s tim da su lekciju morali da plate.

– I jedan i drugi ušli su u pristojnu prepisku koja je krenula od „dobar dan“ i „šta radiš“, koja je prerasla u flert i poruke „jesi li oženjen“ i „sladak si“ i „i ti takođe“, do još otvorenijeg „da li bi voleo da vodiš ljubav sa mnom“ i „nego šta nego bih voleo“. Na kraju su njihove navodne prijateljice tražile da im pošalju fotografije njihovih nagih tela, ili određenih delova, pa i video snimke. Šta su tražile to su i dobile – dodaje naš sagovornik upoznat sa slučajem.

A onda, umesto očekivane kontrausluge, od „Seli“ i „Monike“ dobili su upozorenja istovetnog sadržaja: „Uplatite 1.000 evra ako želite da ovaj video bude izbrisan. Poslaćemo ga vašoj porodici i prijateljima“. Uz poruku stajala je i adresa za transer novca, a zahtevani rok za isplatu bio je pola sata. Počela je trka sa vremenom za otkup mirnnog sna koji su prethodno jeftino prodali.

– Naseli su na prevaru iako je u porukama, koje su najverovatnije putem „google translate“ prevedene na hrvatski, bilo gramatičkih i grešaka u padežima, a red reči je bio nelogičan. Njima tu nije bilo ništa sumnjivo. Ovaj stariji, valjda uplašen da bi snimak mogao da dođe do njegove supruge, otrčao je u poštu i odmah uplatio 300 evra. Drugi, onaj neoženjeni, bio je toliko uspaničen da se fotografisao u automobilu i poslao „prijateljici“ fotografiju sa porukom: „evo, sedam u kola i idem da uplatim, ali imam samo 250 evra“ – nastavlja naš sagovornik.

Iako nisu platili punu traženu cenu „Seli“ i „Monika“ su ih ostavili na miru, ali su slučaj prijavili policiji. Ispostavilo se da je sličnih prijava bilo još nekoliko, ali da su jedino njih dvojica namagarečni.

Istragom se došlo da su naivni Kosjerci novac uplatili prevarantima iz Obale Slonovače koji su novac podigli u lokalnoj valuti. I ništa više od toga jer „Tužilaštvo za visokotehnološki kriminal ne postupa u slučajevima u kojima je šteta manja od milion dinara“. Sad, zbog slika i video snimaka koje su slali, dvojica lakovernih sada mogu samo „da se slikaju“.

Da li prevaranti sa Crnog kontinenta crne ovce ciljano traže u Kosjeriću, ili im „posao“ samo slučajno dobro ide, tek dva „šišanja“ naplatili su 550 evra.

– Objašnjenja nema, ali neverovatno zvuči da su „Nigerijskom prevarom“ mamljeni samo muškarci iz Kosjerića, ne i iz drugih opština u okolini, barem otuda nema prijava. Sreća je da je većina koja je nasela na prevaru odbila da pošalje novac, jedan Kosjerac je bio toliko drčan da poruči „Možete me i ubiti, ali pare vam ne dam“ – prenosi naš izvor upućen u događaje.

A možda sličnih prevara i iznuda ima i okruženju, ali su samo Kosjerci dovoljno hrabri, ili uplašeni, da prijave igre u koje su se upleli. U tom slučaju ostali ili ignorišu pretnje i ucene ili plaćaju svoju naivnost.

 

 

Izvor: blic.rs

4 KOMENTARA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close