Kako roditeljske svađe utiču na decu: Najgore što možete da uradite jeste da im kažete – nije ništa!

Kako roditeljske svađe utiču na decu: Najgore što možete da uradite jeste da im kažete – nije ništa!

Roditelji međusobna neslaganja ne treba da kriju od dece jer ih njihove projekcije plaše više od stvarnosti.

Svađe između partnera su neizbežne s vremena na vreme, a roditelji znaju koliko je frustrirajuće kad se usred prepirke pojavi dete i razgovor naglo utihne. Ali, to ne mora da bude tako, kažu stručnjaci.

Naime, oni tvrde da je svađa pred detetom dobra, jer iz nje može nešto i da nauči. Rezultati studije sprovedene na američkom Univerzitetu Vašington, u kojoj je učestvovalo 109 parova s decom, pokazali su da deca imaju bolji odnos s roditeljima i sami sa sobom ako svedoče roditeljskim raspravama i svađama.

Drugim rečima, roditelji ne treba da skrivaju pred decom bes i ljutnju usmerenu na partnera. To ne znači da roditelji ne moraju da paze na reči koje upućuju jedno drugom, već da konstruktivna rasprava može detetu da bude podloga za učenje o odnosima i reakcijama drugih.

Rasprava roditelja podrazumeva da se o nekim pitanjima ne slažu, što je sasvim normalno i uobičajeno. Kod neslaganja je važno da su oba roditelja svesna da je mišljenje drugog jednako važno.

„Raspravljajući na konstruktivan način, roditelj pokazuje interes da sasluša drugu stranu, ne vređa i ne omalovažava pritom i zajednički pronalaze rešenje za problem. Korisno je da deca svedoče takvoj vrsti rasprave jer uče kako da rešavaju nesuglasice i pritom poštuju različitost i na kraju kako je moguće nakon rasprave nastaviti dobar odnos iako se ne slažemo u svemu“, kaže psihoterapeut Lina Đulvat.

Deci je važno objasniti zašto dolazi do svađa. Treba da shvate da je svako od nas različit i da ne gledamo isto na situacije, kao i da je to očekivano, a ne izuzetak. Iako ponekad nije moguće to postići iz prve, važno je poručiti detetu da je za neke probleme potrebno vreme i da roditelji na tome rade.

Ne treba se pred decom pretvarati da je sve u redu ako nije, jer ona vrlo dobro osećaju situaciju. Time im samo šaljete zbunjujuće poruke.

VAŽNO JE PREPOZNATI DEPRESIJU NA VREME: Psihijatar otkriva koji su simptomi

 

Izvor: 24sata.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close