Treba biti obazriv! Ovo je prihvatljivo ponašanje kada prilazite nepoznatom psu!

Treba biti obazriv! Ovo je prihvatljivo ponašanje kada prilazite nepoznatom psu!

Većina napada i ugriza pasa se dešava kada neoprezno prilazimo nepoznatom psu. Zbog toga treba biti obazriv i ne voditi se činjenicom da inače imate dobru komunikaciju sa ljubimcima, jer je svaki pas poseban karakter i ne možete predvideti pojedinačne reakcije.

Svaki prilazak zavisi od konkretne situacije u kojoj ste se našli, odnosno od toga da li je u pitanju ljubimac na povocu u šetnji sa vlasnikom, ili možda pas koji je napušten i šeta ulicama.

Pre nego što priđete bilo kom nepoznatom psu, neophodno je da bar delom poznajete njegov govor tela, pa je mudro ne prilaziti mu ukoliko su mu uši nakostrešene i podignute. Takođe, svojim govorom tela nagovestite mu da prilazite sa prijateljskim namerama. 

Prilikom prilasku psu koji vas ne poznaje:

– prilazite polako,

– ukoliko je moguće bočno,

– nikako ne uspostavljajte direktan kontakt očima, jer on to može doživeti kao provokaciju ili pretnju,

– ukoliko je pas u šetnji na povocu, prvo upitajte njegovog vlasnika da li je u redu da mu priđete.

Većina vlasnika vaspitava svoje pse da se lepo ponašaju i da ne skaču na druge ljude, a vi svojim ponašanjem možete isprovocirati da se oni upravo tako ponašaju, čime poništavate nečiji mukotrpni trud. U tom smislu treba voditi računa da budete smireni i da ne gestikulirate preterano rukama.

Policajac na TAJNOM ZADATKU se sprijateljio sa osumnjičenim i konačno REŠIO UBISTVO MLADE HRVATICE od pre 12 godina

Kada ste mu već prišli, možete lagano čučnuti kako biste bili njegove visine i lagano i opušteno mu ispružite ruku kako biste mu dozvolili da vas onjuši i da se privikne na vaš miris. Kada ste uspostavili taj prvi kontakt, možete ga lagano pomaziti po grudima ili leđima, ali nikako po glavi, a zatim ga možete i počeškati ispod brade. Na taj način ćete polako zadobiti njegovo poverenje. 

Kada su u pitanju napušteni psi ili oni koji su zalutali, njima treba prilaziti sa pojačanom dozom opreza zato što su verovatno vrlo uplašeni i dezorijentisani, a neretko i agresivni. Ova pravila treba primenjivati i prilikom kućnih poseta, čak i ukoliko ste već upoznati sa psima koji tu žive, jer su oni po prirodi skloni odbrani sopstvene teritorije i mogu vas shvatiti kao uljeza koji ih ugrožava. 

Još nešto veoma važno. Dete obavezno naučite ovakvim postupcima, bez obzira na to da li ima ili nema psa kao kućnog ljubimca. Deca su uglavnom radoznala i prijateljski raspoložena prema psima, ali to nije uvek i obostrano. Najbolje je da ih naučite da bez pitanja ne prilaze vlasničkim psima, a da uličnim psima samostalno nikada ne prilaze.

Od pasa nikako ne treba bežati, jer će oni to sigurno shvatiti kao poziv da krenu za vama. U svakoj situacuji treba odreagovati mirno i staloženo, bez naglih pokreta i uvek izbegavati gledanje u oči i maženje po glavi. Ukoliko primenite ove savete, znači da poštujete pse, a budite sigurni da će vam oni to poštovanje i uzvratiti.

 

 

 

Izvor: srbijadanas.com

 

1 KOMENTAR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close