PORAŽAVAJUĆI PODACI U ovom gradu u Srbiji čak 11,6 odsto srednjoškolaca KONZUMIRA KANABIS, a svaki četvrti je probao alkohol

PORAŽAVAJUĆI PODACI U ovom gradu u Srbiji čak 11,6 odsto srednjoškolaca KONZUMIRA KANABIS, a svaki četvrti je probao alkohol

Na području Novog Sada 11,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola konzumira kanabis, sredstva za smirenje koristi njih 5,9 odsto, a 8,8 odsto srednjoškolaca uživa inhalanse i ekstazi, saopšteno je danas iz Pokrajinske vlade Vojvodine povodom realizacije projekta „Ti odluči“, čiji je cilj prevencija različitih oblika zavisnosti.

U saopštenju je istaknuto da je prema različitim istraživanjima utvrđeno da su najčešći motivi za ulazak u svet droge radoznalost, vršnjački pritisak i problemi u porodici.

Kada je reč o zloupotrebi alkohola među mladima do 16 godina, skoro svaki četvrti ili 23,8 odsto njih je 40 i više puta popilo neko alkoholno piće.

Cigarete aktivno puši 16,6 odsto učenika prvih razreda srednjih škola, a 15 odsto mladih tog uzrasta cigaretu je prvi put zapalilo sa 14 godina.

U saopštenju je navedeno da se između desete i četrnaeste godine mladi prvi put u životu susreću i sa igrama na sreću, među kojima je najzastupljenije klađenje, a svaki peti učenik igra kladionicu.

Među učenicima tog uzrasta primetno je i povećanje onih koji se patološki kockaju.

U saopštenju Pokrajinske vlade istaknuto je da zainteresovani, sve što je potrebno da znaju o prevenciji i kontroli bolesti zavisnosti – od psihoaktivnih supstanci, alkohola, cigareta, do kocke i interneta, mogu besplatno pronaći na veb sajtu www.tiodluci.rs.

Na sajtu se nalazi serijal od 32 emisije u kojima su obrađene teme o različitim bolestima zavisnosti, realizovane uz stručnu pomoć lekara iz Vojvodine koji se bave problematikom zavisnosti kod mladih.

Cilj emisija iz ovog serijala je da mladima, ali i njihovim roditeljima bude ukazano na to kako da prepoznaju simptome i uoče proces nastajanja bolesti zavisnosti, izbegnu zablude, ali i kome da se obrate za pomoć.

 

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close