PREVIŠE DETERDŽENTA NE ZNAČI MANJE FLEKA: 6 mitova o pranju veša

PREVIŠE DETERDŽENTA NE ZNAČI MANJE FLEKA: 6 mitova o pranju veša

Ukoliko pri pranju često ofarbate omiljenu majicu ili vam peškiri ne upijaju dobro, evo nekoliko trikova koje treba da znate kako ovakve greške više ne biste ponavljali

 

Pranje veša ni za jednu domaćicu nije nikakva naročita filozofija.
Međutim, često se nađemo u situaciji da prljav veš stavimo u mašinu i razmišljamo kako da ga najbolje operemo. Ako ste mislili da hladna voda ne može da opere veš ili da sortiranje odeće pre pranja nije potrebno, onda je vreme da vam otkrijemo nekoliko mitova o pranju veša.

Više deterdženta za prljaviji veš
Ovo je definitivno najveći mit kojim se postiže suprotan efekat. Ukoliko vešu dodate više deterdženta od preporučenog, program koji ste izabrali neće moći da ispere sav deterdžent, što može da ošteti odeću i izazove alergijske reakcije na koži. Zato se pridržavajte pravila istaknutih na deterdžentu ili veš-mašini.

 

Hladna voda ne pere dobro
Reč je o još jednoj neistini. Deterdženti za pranje veša podjednako se rastvaraju i funkcionalni su i u hladnoj i u toploj vodi. Istina je da neki materijali ne smeju da se peru u vreloj vodi, ali peškire, posteljinu i donji veš svakako treba prati na visokoj temperaturi.

Otišla je sa mužem na piknik za rođendan, htela je fotografiju za pamćenje i onda je pala sa litice visoke 150 METARA U SMRT

Odeća se skupi prilikom pranja
Ako nije reč o osetljivim materijalima kao što je vuna, koja se pere po posebnim uputstvima, odeća vam se uglavnom neće skupiti pri pranju, već u mašini za sušenje.
Zato je ne presušujte. Koristite kraće programe za sušenje, a ako veš sušite na radijatoru ili pored peći, ne ostavljajte ga predugo, već ga sklonite čim primetite da je suv.

 

Sortiranje odeće pre pranja
Razdvajanje odeće nije staromodan savet, već izrazito funkcionalan i postoji s razlogom. Razdvajajte odeću na belu, crnu i šarenu i izbeći ćete situacije kad vam omiljena bela majica postane siva ili roze.

 

Izbledelim farmerkama nema spasa
Pokušajte da starim, izbledelim farmerkama vratite boju pranjem u mašini. Operite zajedno stare i nove farmerke i dodajte u mašinu šaku-dve soli. Višak boje s novih farmerki delimično će preći na stare.

 

Peškiri mogu biti meki samo pomoću omekšivača
Ovo je još jedna neistina. Omekšivač za veš će svakako omekšati peškire, ali ih isto tako može učiniti previše mekanim, što će rezultirati manjim upijanjem i neprijatnim mirisom vlage jer se sporo suše.
Kad perete peškire, u veš-mašinu dodajte dve čiste teniske loptice ili malo sirćeta i uobičajeni deterdžent, pa će i bez omekšivača biti mekani i nežni.

 

Izvor: kurir.rs

 

1 KOMENTAR

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close