Zova: Leči prehladu, bronhitis, kašalj, grip, početnu upalu pluća, jaku kijavicu, šarlah…

Zova: Leči prehladu, bronhitis, kašalj, grip, početnu upalu pluća, jaku kijavicu, šarlah…

Zova raste kao grm ili drvo visoko 3 do 10 metara. Na donjem delu stabla kora je svetlosmeđa, a u gornjem delu sivo-bela, pomalo izbrazdana i bradavičasta. Već u blizini zemlje izbijaju postrane krhke i lako lomljive grane. Drvo okružuje plutasta, bela i veoma lagana srž. Nasuprotni listovi nepravilno su perasti s jajastim, zašiljenim, tamnozelenim liskama, koje su po rubu pilasto nazubljene. Cvetovi su sakupljeni u plosnati paštitac, a boja im je bela do žućkasto-bela. Iz cvetova se razvijaju bobe, u početku zelene, zatim crveno-smeđe i naposletku sjajnocrne. Bobe su male i sočne. Cvetovi su jakog i veoma ugodnog mirisa, koji u suvom stanju postaju blaži. Ukus cvetova je gorkast i aromatičan. Sirove bobe (plodovi) imaju neprijatan ukus, dok su pripremljeni kao kompot ukusni.

Ovako se pravilno čisti kuća sodom bikarbonom: Sijaće se svaki pedalj i to bez muke! (RECEPT)

Drugi nazivi: bazga, baz, baza, bazgovina, crna bazga, cma zova, zovika.

Stanište: raste na rubovima šuma i osunčanim šumskim krčevinama, na zapuštenim mestima i u blizini naselja.

Lekoviti deo biljke: mladi izboji i mladi listovi beru se u proleće, cvetovi za vreme cvatnje, plodovi nakon dozrevanja, a kora od februara do novembra.

Lekovito delovanje: čaj od listova i mladica zove koristi se za pospešivanje izlučivanja mokraće, nakupljene tečnosti u telu, za lečenje šećerne bolesti, kao i za čišćenje i poboljšanje krvi. Čaj od cvetova zove koristi se u lečenju prehlade, bronhitisa, kašlja, gripa, početne upale pluća, jake kijavice, ospica, šarlaha, teškog disanja, astme, kod početne tuberkuloze i kod svih reumatičnih bolesti. Kora od grana i stabla koristi se za pripremanje čaja kojim se odstranjuju poteškoće kod mokrenja, smetnje u radu bubrega i mehura, leči razne edeme i tvrdu stolicu. Kod nje su korisni i cvet, i kora, i plod, i list, i koren.

Neka u vašoj kući uvek bude zove. Čaj od njenih cvetova pomoći će da se preznojite kod bilo koga oblika prehlade ili gripa, što će znatno olakšati bolest. Suština je u tome što se sa znojem izbacuju sve štetne materije koje su bolesti doprinele. Zova spira bolesti i tako što pospešuje mokrenje i olakšava ga. Čajevi od kore pomažu kod regulacije stolice i olakšavaju mokrenje, ali se mora pomno i pažljivo dozirati, jer preterane količine mogu biti opasne. Upotrebljava se jedna manja, i to ravna (nikako napunjena!) kafena kašičica za jednu šolju. U toku dana sme da se popije samo jedna kafena šoljica – maksimalno dve – i to u većim razmacima, gutljaj po gutljaj. Zreli plodovi zove su takode vrlo korisni. Pored mnogih drugih za zdravlje važnih materija, ove bobice kada su potpuno zrele imaju više vitamina B nego i jedna poznata namirnica. Pošto se ne jedu sveži, plodovi zove se kuvaju bilo kao kompot, bilo kao džem. Lekovito deluju protiv nesanice.

Sok od svežih boba koristi se u lečenju neuralgije trigerninusa (neurlagija živca lica), za jačanje, za blago regulisanje stolice, čišćenje krvi, umirenje stomačnih grčeva i crevnih kolika, za apetit i poboljšanje cirkulacije krvi.

 

IZVINJAVAM SE ŠTO SAM BILA BEZOBRAZNA PA OPET ZATRUDNELA: Jovana je dobila OTKAZ, a sada ima PORUKU ZA DRŽAVU

 

 

Izvor: zena.blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close