Blaži kriterijumi za oligospermiju

Blaži kriterijumi za oligospermiju

Dijagnoza se sad postavlja kod muškaraca u čijoj spermi ima manje od 15 miliona spermatozoida

VREDNOST po kojoj se ocenjuje plodnost muškarca danas je niža nego što je bila pre nekoliko decenija. Urolog Bogomir Milojević, iz Kliničkog centra Srbije, kaže da se ranije smatralo da organizam ne stvara dovoljno polnih ćelija ako u jednom mililitru semene tečnosti ima manje od 20 miliona spermatozoida. Danas se ova dijagnoza, koja se stručno naziva oligospermija, postavlja kod muškaraca u čijoj spermi ima manje od 15 miliona spermatozoida.

– Savremena medicina razlikuje blagu oligospermiju, od 10 do 15 miliona spermatozoida i srednje izraženu i ozbiljnu ukoliko je broj spermatozoida u mililitru sperme manji od pet miliona – kaže dr Milojević.

Svetska zdravstvena organizacija je promenila kriterijume za vrednovanje kvaliteta muške semene tečnosti i uspostavila nižu vrednost na osnovu brojnih kliničkih i eksperimentalnih studija.

Doktor Milojević kaže da se oligospermija najčešće sreće kod onih muškaraca koji imaju proširenje testikularnih vena, nespuštene testise, neodostatak hormona testosterona, a takođe i zbog različitih malignih bolesti.

– Oligospermija je nađena kod bolesnika sa Hočkinovim limfomom, kod 25 odsto pacijenata, sa testikularnim karcinomom kod njih 28 odsto, sa gastrointestinalnim karcinomima 33 procenta, a naročito često, čak 57 odsto u slučaju leukoza – navodi dr Milojević.

Kod 30 odsto muškaraca nije poznat uzrok smanjenog broja spermatozoida i tada je reč o idiopatskoj oligospermiji. Uglavnom se tada nagađa da je uzrok u godinama života, posledici infekcije hlamidijom, zagađivačima životne sredine, gojaznosti…

– Mehanizam oštećenja spermatogeneze kod pacijenata sa karcinomom nije tačno poznat, ali se pretpostavlja da je za to odgovorno više faktora – kaže dr Bogomir Milojević. – Pored ostalog, i sekretorni produkti karcinoma – citokini i hormoni, nepovoljno utiču na spermatogenezu.

HROMOZOMSKE ANALIZE

HORMONSKE i hromozomske analize su neophodne samo u slučajevima ozbiljne oligospermije kada je broj spermatozoida manji od pet miliona po mililitru.

– Ukoliko se otkrije proširenje testikularnih vena, pacijenta upućujemo na hiruršku korekciju, a nakon toga, po potrebi nastavljamo sa lekovima – kaže dr Milojević. – Takođe, trebalo bi lečiti spuštene testise u skrotumu ili odstranjivanje nespuštenog testisa. Kada uzrok nije poznat, primenjuju se oblici lečenja na osnovu iskustva lekara i klinike na kojoj radi.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close