Najopasniji je udarac u slepoočnicu

Najopasniji je udarac u slepoočnicu

Udarac u glavu, koji u ovo doba godine, zbog padova na klizavom terenu može da bude učestaliji, najčešće dovodi do potresa mozga

UDARAC u glavu, koji u ovo doba godine, zbog padova na klizavom terenu može da bude učestaliji, najčešće dovodi do potresa mozga, ali kod 20 do 25 odsto ljudi ova vrsta traume uzrokuje nastanak ozbiljnih i nepovratnih oštećenja funkcija mozga. U najvećem riziku su deca, kod kojih je oporavak znatno duži, a posledice teže.

– Potres mozga najčešće ne ostavlja ozbiljne neurološke poremećaje – kaže dr Dragoslava Jovanović načelnica neurologije KBC „Zemun“. – Međutim, zavisno od mesta i jačine udarca u glavu posledica može da bude razvoj epilepsije, unutrašnje moždano krvarenje koje može da dovede do invalidnosti, do poremećaja stanja svesti, pa čak i do smrti.

Iako svaki udarac u glavu može da bude okidač za nastanak trajnih posledica, dr Jovanović napominje da je najopasniji udarac u slepoočnicu.

– U najtežim situacijama kod pacijenta dolazi do produženog i produbljenog gubitka svesti do nivoa kome – kaže naša sagovornica. – Simptomi su i amnezija, koja može da bude vezana samo za period neposredno pre, tokom i nakon povrede, a može da bude i i potpuna. Nije retkost da su posledice udarca u glavu i jaka, stalna glavobolja, zamućen vid, problemi sa ravnotežom, vrtoglavica, mučnina i povraćanje, osetljivost na svetlost ili buku, opšta slabost, osećaj umora, gubitak energije, poremećaji u emotivnoj sferi, u smislu neraspoloženja, nervoze, razdražljivosti i preosetljivosti. Često se javljaju i problemi sa spavanjem, od nesanice do pojačane pospanosti.

Tegobe nakon traumatskih udaraca u glavu mogu da traju od nekoliko dana do nekoliko meseci, a kod dece je oporavak sporiji i neizvesniji.

– Od desetak udaraca u glavu koje dete svakodnevno pretrpi, lakših i težih, uvek postoji mogućnost da je došlo do težih povreda, a treba uzeti u obzir da se kod mnoge dece simptomi ispoljavaju satima ponekad i danima nakon povrede – kaže dr Jovanović. – Posledice udarca u glavu su teže, pogotovu ako se ponavljaju.

 

Izvor: novosti.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close