ODLIČNA VEST ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Ukidaju se LISTE ČEKANJA, a evo i od KADA

ODLIČNA VEST ZA PACIJENTE ŠIROM SRBIJE: Ukidaju se LISTE ČEKANJA, a evo i od KADA

Očekuje se da do završetka 2019. ne bude čekanje za ortopedske i operacije katarakte, dok će lista za ostale preglede biti drastično smanjena.

Zlatibor Lončar je na skupu u Klubu poslanika u Beogradu rekao da je u sistemu zdravstva, prvi put, urađena najdetaljnija analiza lista čekanja. Mada očekuje se da do kraja godine liste čekanja budu sasvim ukinute.

– Uzeli smo u obzir sve parametre koje utiču na listu čekanja, od kapaciteta bolnice, operacionih sala, intenzivne nege, bolesničkih soba, broja lekara, specijalista koji rade operacije, medicinskih sestara, anesteziologa, materijala – svega što je neophodno da bi dobili jednu pravu analizu – rekao je Lončar.

Zaključak je, naveo je ministar, da u najvećem delu bolnica u unutrašnjosti Srbije ne bi trebalo da postoje liste čekanja, kada je reč o ortopedskim i operacijama katarakte.

Broj tih operacija bi, kako je istakao, u ovoj godini mogao biti povećan najmanje za 80 odsto.

– Na nama je da nabavimo dodatne količine materijala i stvari koje koje su neophodne za te operacije. Uz bolju organizaciju i neke sitnice koje trebamo da nabavimo, mislim da ćemo za 80 odsto povećati broj tih operacija, što bi značilo da u većini bolnica u unutrašnjosti zemlje za te operacije ne bude lista čekanja, a da u većim bolnicama one budu znatno smanjene – rekao je Lončar.

Napomenuo je, međutim, da je nemoguće da ne postoje liste čekanja u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu.

Lončar je pojasnio da je svaka bolnica dobila napismeno šta i koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

– Na nedeljnom nivou ćemo pratiti kako se to odvija i kako teče plan koji smo zamislili da uradimo – istakao je ministar.

 

Izvor:srbijadanas.com

1 KOMENTAR

comments user
Chris Jaggie

Hello! I just would like to give a huge thumbs up for the great info you have here on this post. I will be coming back to your blog for more soon.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close