RUKA MOJE BEBE JE BILA SPALJENA! Novorođenče SPRŽIO INKUBATOR, zbog užasne procene lekara!

RUKA MOJE BEBE JE BILA SPALJENA! Novorođenče SPRŽIO INKUBATOR, zbog užasne procene lekara!

Mlada majka (15) rodila je bebu nakon samo 32 nedelje trudnoće u bolnici Nuestra Senora del Rosario u Varnesu u Boliviji.

U bolnici nije bilo dostupnih inkubatora, pa je osoblje navodno napravilo improvizirani inkubator s jakim svetlima. Zbog prejakih sijalica beba je dobila opekotine i umrla, rekla je novinarima teta preminule bebe Skarlet Pasabare.

Uznemirena mlada mama rekla je lokalnim medijima da je videla da je bebi ruka bila spaljena i da je dete jaukalo od boli.

– Budući da je beba bila nedonošće, rečeno nam je da joj je potreban inkubator, ali nije bilo dostupnih. Ni u drugim medicinskim centrima nije bilo mesta. Videla sam kako je njegova ruka spaljena, a beba je plakala. Rekli su nam je da su ga svetla spalila – rekla je očajna majka.

Kada su lekari primetili povrede, pokušali su da prenesu novorođenče u drugu bolnicu, ali je su svi bili zauzeti. Na putu prema drugoj bolnici dete je umrlo.

Slučaj je šokirao lokalnu zajednicu i ukazao na stravično loše uslove u mnogim bolivijskim zdravstvenim centrima, nakon što je predsednik Evo Morales uveo novi univerzalni model zdravstvene pomoći.

Potpredsednik Santa Kruz medicinskog koledža Vilfredo Anzoategui rekao je da su to uslovi u kojima bolivijski lekari svakodnevno rade.

– To su uslovi u kojima radimo. Prisiljeni smo sve vreme fa donosimo rizične odluke, kao što je bio ovaj slučaj u kojem je život deteta bio ugrožen – rekao je Anzoategui.

Lokalne vlasti istražuju bolnicu zbog nemara.

 

Izvor: espreso.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close