U pelenama za bebe pronađene OPASNE HEMIKALIJE

U pelenama za bebe pronađene OPASNE HEMIKALIJE

Francuska državna agencija za zdravlje saopštila je da je utvrdila prisustvo hemikalija u jednokratnim pelenama za bebe čija koncentracija prevazilazi bezbedni nivo.

Testovima je otkriveno prisustvo supstanci koje su potencijalno opasne po zdravlje ljudi, uključujući kontroverzni glifosfat.

Agencija Anses navodi da su ovo bili prvi testovi u svetu koje je obavilo jedno državno telo za zdravlje i bezbednost, preneo je „Bi-Bi-Si“.

Agencija je pozvala na brzu akciju „imajući u vidu moguće rizike koje ove hemikalije mogu da predstavljaju“ za bebe.

Francuski ministar zdravlja Anjes Bizin rekla je da „ne postoji neposredan ozbiljan rizik“ po zdravlje beba.

– Naravno, treba da nastavimo da koristimo pelene za bebe. To radimo najmanje 50 godina – rekla je Bizinova agenciji AFP.

U zajedničkom saopštenju minstarstava zdravlja, finansija i za zaštitu okoline dat je rok proizvođačima pelena od 15 dana da preduzmu akciju.

Studija je provedena na većem broju različitih marki jednokratnih pelena koje su dostupne na tržištu Francuske. Proizvođači nisu imenovani, ali je poznato da se pojedine marke pelena prodaju i u drugim zemljama.

Glifosfat je supstanca koja se u Evropi koristi kao herbicid. Svetska zdravstvena organizacija je u svojoj studiji opisala ovu materiju kao „verovatno kancerogenu“.

 

Izvor: blic.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

x Close

Like Us On Facebook

Close